Депортован игуман манастира Девине воде: Без образложења протеран у Северну Македонију

фото епархија рашко призренска
Отац Фотије је годинама аплицирао за боравишну дозволу и добијао продужења без проблема.

Вишегодишњег игумана манастираа Девине воде, протосинђела Фотија, тзв. косовска полиција депортовала је у Северну Македонију по хитној процедури и без икаквог образложења, наводе из Епархије рашко-призренске.

У складу са „косовским законима“, Фотије, као држављанин Северне Македоније је као и више других свештених лица при Епархији рашко-призренској, која немају тзв. косовска документа, аплицирао последњих пет година за боравишну дозволу. Они су то чинили сваке године.

У Епархији наводе да је и игуман овог манастира при звечанској општини редовно и без икаквих проблема добијао продужења боравишне дозволе, те да је пре десетак дана успешно положио и имиграциони тест који организује тзв. Министарство унутрашњих послова Косова.

За 20. октобар је имао заказан термин у Одељењу за странце и имиграцију у Приштини, где је требало да добије привремену косовску личну карту са боравишном дозволом за наредних пет година, навели су у Епархији.

„Отац Фотије као и друга црквена лица наше Епархије која аплицирају за косовска документа ову процедуру пролазе уз координацију мониторинг тима ОЕБС-а, чији су представници били присутни у току данашњег догађаја. О. Фотије је стално настањен у манастиру Девина вода, иако пријављену адресу има при Епархији у Призрену, јер му је својевремено саопштено да ‘север Косова није у систему’ и да не може да аплицира за косовска документа са своје адресе на којој живи“, наводе.

Када је требало да подигне нову дозволу са личном картом речено му је, како даље тврде – без образложења, да је његов захтев одбијен.

„Штавише, иако је имао одобрено боравиште од раније све до 11.11.2023. год. речено му је да одмах мора да иде у притвор и да ће бити депортован са Косова, као и да су му све раније апликације и дозволе боравка на Косову поништене и да ће његов даљи боравак на Косову бити нелегалан“.

У документу који му је достављен цитирани су чланови закона који се односе на „разлоге националне безбедности“ без, како се даље наводи у одговору Рашко-призренске епархије, навођења било какве кривичне или друге одговорности, јер о. Фотије није имао никакве проблеме те врсте.

„У крајње непријатној ситуацији притиска о. Фотије је био принуђен да потпише документа која су му предата (текст о одбијању захтева и текст о поништењу права на даљи боравак). Документи су му дати на албанском и после су му преведени. После тога је био претресен са рукама на зиду и саопштено му је да ако жели да избегне притвор, после чега би свакако био без права боравка, може одмах бити депортован без званичног привођења. На молбу Епархије, поред представника ОЕБС-а, на лице места дошао је и представник Еулекса, који је фотографисао документе, и покушавао да добије образложење о правим разлозима депортације, али му је као и о. Фотију речено да се ради о ‘разлозима националне безбедности‘, без икаквих детаља“, наводе из Епархије.

Након што је „практично био принуђен да пристане на депортацију, о. Фотију је привремено одузет пасош Републике Северне Македоније и мобилни телефон, а његово возило паркирано испред зграде је детаљно претресено“. Епархија тврди да је све видео и представник Еулекса.

После тога Фотије је спроведен уз полицијску пратњу до границе са Северном Македонијом где су му враћени пасош и телефон.

Тврде и да је оцу Фотију наводно онемогућено да оде до свог манастира и узме своје личне ствари и депортован је практично у року од пар сати након што му је саопштено да му се не одобрава даљи боравак на КиМ.

Отац Фотије (световно име Александар Костовски) рођен је 25.8.1981. године у Скопљу. Након завршене музичке академије у Софији посветио се монашком животу.

У Епархији рашко-призренској СПЦ је од 2004. год. До 2009. год. служио је при у манастиру Сопоћани и у Грачаници, где је провео највише времена. Године 2009. именован је за настојника манастира Девина вода код Звечана, где је од тада боравио непрекинуто пуних 13. година обављајући своје монашке дужности, наводи КосСев.

Извор: РТ Балкан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас