Девојчице у Авганистану траже повратак у школу

image_2021-09-21_102259

КАБУЛ – Тринаест авганистанских средњошколки протестовало је данас у граду Херат, борећи се против талибана који спречавају девојчице да похађају школу.

У кварту на периферији Херата где се протест одржао нема талибана, а скуп је пратило неколико локалних новинара које су девојке позвале, пише АП.

Учеснице протеста држале су транспаренте на којима је писало да желе у школу, и да ће забраном образовања девојчицама читава будућа нација бити необразована.

„Тражимо од талибана да поново отворе наше школе што је пре могуће”, рекла је 17-годишња Нагрис Јамшид.

„Захтевамо да се све девојчице морају вратити у своје школе и да се свим женама омогући да се врате на посао”, рекла се Шарара Сарвари која има 18 година, преноси Танјуг.

У недељу је запосленим женама у влади Кабула саопштено да остану код куће, а рад је дозвољен само онима које не могу заменити мушкарци.

У петак је авганистанско Министарство образовања које воде талибани наредило дечацима од шестог до дванаестог разреда да се врате у школе, почев од суботе, заједно са учитељима мушкарцима. У том саопштењу се није помињало ништа о враћању девојчица у школе.

Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас