Директор МАНС-а: Катнић је имао прегршт доказа против Ђукановића, али не може против њих

Djukanovici
Нисмо оптимистични да ће Специјално државно тужилаштво нешто урадити овим поводом, тврди Миловац

Специјални државни тужилац Миливоје Kатнић против предсједника Црне Горе Мила Ђукановића не може да делује, само пере своју биографију, саопштио је директор Мреже за афирмисање невладиног сектора (МАНС) Дејан Миловац. 

Како је казао за Нова.рс, Катнић је већ имао прегршт доказа против Ђукановића и његове породице, али ништа није предузео.

– Ово експресно отварање поступка је само прање сопствене биографије, а за циљ може имати само спуштање тензија у јавности- наводи Миловац.

Подсјетимо, МАНС је са највећом истраживачком мрежом на свету ИЦИЈ дошао до докумената који доказују да су Мило и његов син Блажо Ђукановић преко офшор компанија и траст фондова крили имовину у пет држава.

image

Катнић

Фото: Иван Петровић Ипе

Специјално државно тужилаштво (СДТ), на чијем је челу Kатнић, формирало је поступак против Ђукановића и његовог сина, након што је откривено да су у иностранству склапали тајне уговоре о управљању својом имовином.

Миловац, као један од истраживача који су прикупили податке против Ђукановића, сматра да је Црна Гора коначно добила одговор на горуће питање.

– Откривени подаци нам омогућавају да размотамо клупко и добијемо одговоре на питање која већ 30 година потреса Црну Гору – гдје је имовина породице Ђукановић. До сада је све било на нивоу дневне политике и међусобних оптужби, а сада постоје опипљиви докази. Ђукановић и његова породица створили су пословну структуру која служи за скривање имовине од јавности. Ова количина података је одлична мапа пута, јер нико није успио до њих да дође. Институције нису знале гдхе да траже, ми смо им омогућили ту почетну тачку, али је сарадња са државама у којима су Ђукановићи крили имовину сада неопходна- истиче он.

image

Миловац

Фото: Дан

Ипак, Kатнић у прошлости је стопирао поступке против Ђукановића и активно учествовао у прикривању доказа.

Директор МАНС-а оцијенио је да Kатнић ни овог пута неће одлучити да дјелује против шефа државе.

– Чим смо дошли до ових података, нисмо били претјерано оптимистични да ће Специјално државно тужилаштво нешто урадити тим поводом. Миливоје Kатнић је већ имао прегршт доказа против Мила Ђукановића и његове породице, али ништа поводом њих није предузео. Kатнић је увијек заустављао процес и налазио дежурног кривца умјесто Ђукановића. Ово експресно отварање поступка је само прање биографије, а за циљ може имати само спуштање тензија у јавности – рекао је Миловац.

Kривично гоњење Ђукановића може спровести само независно тужилаштв, а како тврди Миловац, сада само притисци од стране међународних институција могу да доведу до епилога који ће означити крај прикривања имовине породице Ђукановић.

– Ово је посао за независно тужилаштво, које нам недостаје. И поред политичке воље која сада постоји, Црној Гори недостају капацитети за формирање истраге. Немам никаву илузију да ли ће Миливоје Kатнић нашкодити Милу Ђукановићу. Ипак, постоји велики притисак међународне заједнице и већ има реакција институција Европске уније. Али, ако су нам пређашње афере попут ‚Kоверте‘ нешто показале, то је да Миливоје Kатнић не подлеже притисцима јавности – закључио је Миловац.

Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас