Ђурић (Пиштаљка): Сенић пример како политичари покушавају да прикрију имовину

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
1641314881-1-900x506

Снежана Ђурић, новинарка портала „Пиштаљка“, изјавила је у Дану уживо да је случај функционера СНС Александра Сенића „парадигма како политичари у нашој земљи покушавају да прикрију шта имају од имовине“.

Подсетимо, синови садашњег функционера СНС, а некадашњег посланика ДС и СДС, дечаци од шест и девет година, власници су фирми „Пуре фруит” (Чисто воће) и „Цхерриес анд qуинцес” (Трешње и дуње) које су за последње три године повећале капитал за око 50 милиона динара, иако све време пословања нису приходовале ни половину овог износа, пише Пиштаљка. Kако открива овај портал, малолетни синови постали су и власници државне земље.

„Овде је рече очигледно о прикривању имовине. Дозвољено је да малолетници буду власници фирме, само је овде ствар што је њихов отац Александар Сенић високи функционер СНС, један од директора „Kоридора Србије“, а такође је и члан Општинског већа. У фирмама које су власништву његове деце, он је овластио свог партијског друга Бојана Милетића да управља за рачун и интересе те деце. Ово није једини случај те врсте, већ парадигма како политичари покушавају да прикрију шта имају од имовине“, каже Ђурић.

Додаје да је главни проблем то што се прикрива ко заиста доноси одлуке и чији је новац. Прецизира да у документима АПР-а пише да су малолетни синови позајмили око пет милиона динара фирми, и да је после та позајмица претворена у основни капитал.

„Они су докапитализовали предузеће са пет милиона, а поставља се питање одакле малолетној деци пет милиона да тако нешто ураде“, напоменула је Ђурић.

Подсећа да се у нашој земљи дешавало да појединим функционерима, како се пењу на лествици власти, „нестаје“ имовина из имовинских карти.

Агенција за борбу против корупције као да служи да се корупција прикрије
„Агенција за заштиту од корупције би морала да води рачуна о томе како и шта пријављују функционери и шта пишу у тим имовинским картама“, казала је Ђурић и подсетила да је и садашњи министар финансија Синиша Мали имао огромну штедњу на рачунима деце.

Оцењује да се на такав начин новац сакрива од очију јавности.

Говорећи о реакцији Сенића након објављеног текста на порталу „Пиштаљка“ , који је истакао да је циљ овог текста напад на његову децу, она одговара да то није тачно.

„Ником то није намера. Не може се очекивати када се у сакривање имовине укључе деца, да та деца не буду споменута. То је просто немогуће. Не бавимо се тим делом, већ се бавимо одговорношћу функционера“, наглашава Ђурић.

Он је додала да је дошла до податка да је и ћерка Сенића која има 11 година власница фирме, али да код ње нису пронађене сумњиве позајмице.

Ђурић је навела да се након објављивања овог текста надлежне институције нису огласиле.

„Пиштаљка је писала више пута о нереаговању Агенције за борбу против корупције, писали смо и о три бивше директорке ове агенције које су помагале функционерима да се заштите од очију јавности и да прикрију своју имовину. У том погледу се мало шта мења на боље. Агенција за борбу против корупције као да служи да се корупција прикрије, а не да спречи корупцију“, закључила је Ђурић.

N1

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас