Додик: Ако је неко малигно утицао у БиХ за посљедњих 20 година – то су Британци и њихови савезници

Vilijem Hejg

ЖЕЛИМ да вечерас коментаришем и неке пробуђене типове, који су имали прилику да свијету помогну да буде бољи – па нису, као што је бивши државни секретар, односно министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг.

Он је у неколико наврата коментарисао ситуацију у БиХ. Замислите да он говори о томе како треба спријечити утицај Србије и Русије у БиХ. Нема тог утицаја у оном смислу како овдје утиче Велика Британијa, па и у време када је он био на важним функцијама нема. Али, како можемо да видимо у свим медијима у региону и свијету, њима су очигледно важни ти „зли Руси који праве проблеме грађанима БиХ“ – што апсолутно не стоји!

Тај Хејг апсолутно нема права да о томе говори јер он апсолутно зна какав је био британски утицај на сва дешавања овдје.

Да не идем даље у историју, ако је неко утицао на БиХ у посљедњих двадесет година – онда је то, наравно, Велика Британија. И, показало се да је то малигни утицај Велике Британије. Јер, ова БиХ која сада никако функционише, резултат је тог утицаја Велике Британије и њихових партнера.

Они су свих ових година битно утицали на ситуацију у БиХ и градили ову, како воле да кажу, забрињавајућу ситуацију, што рече и њемачки министар спољних послова.

Он нема паметнијих послова него се бави питањима санкција и забрањивања, а није се упутио у Анекс 4 Дејтонског споразума да би могао да коментарише тако нешто.

Видимо хистерију у медијима, текстове које су платили бошњачки лобисти, а који се – раније припремљени – „пале“ на један мали знак одавде и покушавају да сатанизују Србе као што су то чинили и раније.

Импозантно је колико је лажи изнешено у посљедње време и то у медијима који имају рејтинг највећих. Очигледно је ријеч о томе да се ти лобисти, плаћеници и они други који желе да сатанизују Србе, овдје одржавају кроз разне медије.

Како ће се ствари одвијати не зависи од једне стране. Интервенционизам, па чак и Британије, чији бивши министар држи предавање о нечијој умијешаности, а они се овдје не скидају стотинама година и умијешани су у политичке процесе на балканском простору и то увијек против српских интереса – од Првог свјетског рата, од одласка Отомана итд.

Иако некима изгледа да је то изван дискурса, морам да кажем да ме фасцинира како они досљедно спроводе своје политике од прије 150 или 200 година на овим просторима.

То је нешто што се није промијенило.

Довољно је отићи и прочитати Андрића и видјети како су радили конзули овдје у БиХ, шта су чинили. Само препишите имена ових људи који се данас ту налазе. Исто је све.

Зашто да о томе не говорим? Тада није било Русије овдје. Сад су увели Русију у игру.

свеосрпској, 17.11.2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас