Додик Ескобару: Није ово она Босна у којој сте били пре 20 година

Додик

„Прошло је време у којем ће Република Српска да трпи интервенционизам међународне заједнице, који је по правилу био уперен против РС и Дејтона. Босна и Херцеговина није она БиХ коју је Габријел Ескобар, изасланик Стејт департмента за западни Балкан, оставио пре 20 година када је био службеник у дипломатским мисијама у БиХ, рекао је Милорад Додик.

Српски члан Председништва БиХ то је поручио током разговора са Габријелом Ескобаром на његов захтев.

Основне теме разговора биле су питање иницијативе „Отворени Балкан“, али и унутрашња политичка питања која се тичу БиХ, преноси РТРС.

Српски члан Председништва БиХ рекао је да подржава идеју „Отвореног Балкана”, али да у Сарајеву не постоји довољно разумевања за ту регионалну иницијативу која би омогућила економски просперитет региона, саопштено је из Додиковог кабинета.

Што се тиче ситуације у БиХ, Додик је пренео Ескобару да је прошло време у којем ће Република Српска да трпи интервенционизам међународне заједнице, који је по правилу био уперен против Републике Српске и Дејтонског споразума, и да БиХ данас није она БиХ коју је Ескобар оставио пре 20 година када је био службеник у дипломатским мисијама у БиХ.

Српски члан Председништва рекао је Ескобару да нема потребе да му прете санкцијама, јер те претње више немају никакав ни смисао, ни значај, нити ће променити основне ставове носилаца политичких функција у Републици Српској, па ни његове.

Такође, Додик је пренео Ескобару и да за Републику Српску Кристијан Шмит није високи представник и да актуелну кризу у БиХ може да реши самоорганизовани Савет за провођење мира повлачећи тзв. Инцков закон због којег је криза и наступила.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас