Додик: Изворни Дејтон или за шест месеци независност Републике Српске

Milorad Dodik

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да ће тражити одбацивање свих наметнутих одлука високог представника и повратак на изворни Дејтон, а у супротном предлаже проглашење независности Републике Српске у року од шест месеци.

Србима нема живота на овим просторима ако не буду имали независну државу, а све што се дешава, између осталог, и одлуке Уставног суда БиХ показују да је то неопходно, рекао је Додик.

„Ако Уставни суд каже да је пракса коју је сам створио основа за доношење решења, ми немамо овде шта да тражимо. Они могу да направе какву хоће праксу и то је све подвала Србима од ЕУ и Америке како треба да поштујемо Уставни суд и БиХ“, казао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Додик је истакао да је на сцени покушај отимања свега што је у надлежности Републике Српске, указујући да то траје годинама.

Додик сматра да у првој фази Република Српска треба да одбаци све што је наметнуто од високог представника и Уставног суда БиХ, напоменувши да нигде на свету не постоји уставни суд који се бави проблематиком власништва и надлежностима.

„Република Српска ће у првој фази повући и поништити све, повући ћемо нашу сагласност са раније датих споразума као што је споразум о војсци и индиректним порезима. У року од три, четири или пет месеци, то је мој предлог и надам се да ће бити подржан, треба да формирамо нашу војску и изађемо из концепта који се зове Оружане снаге, забранимо Суду и Тужилаштву да делује на простору Српске и правосуђе ставимо у ингеренцију парламента Српске“, рекао је Додик.
Он је додао да је то оно што треба да се уради, јер сви напори који се чине немају смисла и подсетио на покушаје да се више од 20 година српска страна избори за поштовање правне државе и Устава БиХ.

Додик је поновио да Уставни суд, као ни Парламентарна скупштина БиХ немају никакве надлежности над шумама и да то нигде не пише у Дејтонском споразуму. Напоменуо је да Уставни суд треба да доноси одлуке у складу са Уставом, а не у складу са праксом.

Додик је, такође, захвалио опозицији што је подржала да се одржи ванредна седница парламента Српске.

„Покушаћемо да дођемо до усаглашених ставова. Моји ставови ће бити радикални. Тражићу да се одбију све одлуке које је наметнуо високи представник, да се вратимо на изворни Дејтон и, ако то не буде тако, у наредних шест месеци вратимо у Скупштину и прогласимо независност“, поручио је Додик.

СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас