Дојче веле: Да ли је Пољска управо објавила да напушта ЕУ?

viber_image_2021-10-11_09-52-02-099
Уставни суд у Варшави прогласио је да су поједини делови европског права у нескладу с домаћим Уставом. Ту се пре свега мисли на право ЕУ да интервенише због угрожености правне државе

Политички Брисел шокиран је пресудом пољског Уставног суда којим је поништено првенство европског права. Чује се чак да је Влада у Варшави кренула путем Полегзита, то јест напуштања Европске уније.

Још од лета су у Бриселу очекивали одлуку пољског Уставног суда – и прибојавали се те одлуке. Ипак, пресуда донета у четвртак, 7. октобра, према којој уговорно право ЕУ није у складу с пољским Уставом, изазвала је огорчење у европским институцијама и практично свим таборима Европског парламента (ЕП). Јер, одлука суда узима се малтене као почетак Полегзита, то јест пута без повратка ка напуштању ЕУ.

Уставни суд у Варшави прогласио је да су поједини делови европског права у нескладу с домаћим Уставом. Ту се пре свега мисли на право ЕУ да интервенише због угрожености правне државе у својим чланицама, што је случај са Пољском. То што је Варшава потписала европске уговоре не значи да је предала свој правни суверенитет у руке ЕУ, закључио је суд.

Пољска ускоро без пара и права гласа?

Председник Европског парламента Давид Сасоли рекао је да таква пресуда неће остати без последица.

„Примат права ЕУ мора бити неспоран”, написао је он. „Позивамо Европску комисију да предузме неопходне кораке.”

Европска комисија, која је на потезу као чуварка европских уговора, саопштила је да пресуда, која је за сада саопштена само усмено, сугерише проблеме у надређености европског права као и ауторитету Европског суда у Луксембургу.

Комисија „неће оклевати да употреби опције из европских уговора”, најавио је надлежни комесар Дидије Рајндерс. То би могло да значи да ће коначно бити убрзан поступак на основу Члана 7 европских уговора, који се против Пољске развлачи годинама. Уколико се утврди тешка повреда правне државе, тај поступак може резултирати и одузимањем гласа Варшави у оквиру ЕУ.

Како се чује у Бриселу, до сада се свим силама избегавао отворени политички окршај. Но сада се више нема куд, јер је порука пољског Уставног суда дочекана као објава рата. Пољска је одавно на мети критика због спорних закона, посебно јер владајућа конзервативна странка Право и правда (ПиС) контролише правосуђе.

„Тешко је поверовати када власт ПиС тврди да не жели да напусти ЕУ. Они раде управо супротно. Сад је било доста”, написао је Јерон Ленарс који у правосудном одбору ЕП заступа највећу посланичку групу Европске народне партије. „Тиме што проглашава европске уговоре неспојивим с пољским правом, нелегитимни Уставни суд повео је земљу путем Полегзита.”

Критичари пребацују пољским властима то што су у Уставни суд одреда именовали политички подобне судије. Управо је тај закон, који је донела владајућа већина ПиС, а према којем се мењају судије, у више пресуда Европског суда у Луксембургу одбачен као противправан.

Да ли ово правно покретање Члана 50?

Европски посланик Ленарс је још поручио да Европска комисија мора употребити све инструменте како не би подржавала „аутократе у Варшави”. Тиме алудира на могућност да се Пољској ускрати новац из заједничког ћупа. Брисел је већ на лед ставио посебна средства из позамашног фонда за обнову економије након пандемије.

„Ако у ЕУ нема правне заједнице, онда се она распада”, каже Јенс Гајер из посланичког клуба Социјалиста у ЕП. „Пољска има две могућности: да прилагоди пољски Устав европском праву или ће морати да напусти ЕУ.”

„Одлука Варшаве је пре свега шамар у лице пољских грађана”, рекао је Сергеј Лагодински из посланичког клуба Зелених.

Иако је пољски премијер Матеуш Моравјецки више пута негирао да његова земља планира да напусти ЕУ, неки стручњаци за европско право кажу да је одлука Уставног суда практично објава разлаза. Јер, ако се пориче првенство европског права као један од темеља ЕУ, онда би то могло да се тумачи као активирање Члана 50 који предвиђа могућност напуштања ЕУ, каже професор европског права Франц Мајер. „Дакле, или одлазе или мењају пољски Устав.”

Професор Рене Репаси каже да још никада неки национални суд чланице ЕУ није предузео оволико крупан корак као правном изласку из Европске уније.

Барбара Везел

Дојче Веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас