Доктор Вукомановић: Предлог да ковид пропуснице буду уведене за старије од 16 година

image_2021-09-18_180910

Заменик директора Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић” професор Владислав Вукомановић каже за РТС да је у тој здравственој установи тренутно на лечењу седам особа у ковид делу, као и да нису у тешком стању. Нагласио је да је важна вакцинација деце узраста од 12 до 18 година, као и да предлог за увођење ковид пропусница подразумева да оне буду неопходне старијима од 16 година.

Доктор Владислав Вукомановић истиче да талас делта соја вируса и делта плус варијанте вируса доноси све већи број оболелих, а како је све већи број оболелих међу одраслима, тако расте и број оболелих међу децом.

„Нема неких јасних показатеља, према америчкој агенцији за контролу болести и британској агенцији, да овај талас доноси већи број оболелих којима је потребна помоћ у педијатријским интензивним негама или да значајно повећава број пријема у болнице”, рекао је Вукомановић.

Међутим, додаје, клиничке слике које захтевају хоспитализацију у смислу опсервације и изолације свакако у овом таласу експоненцијално расту.

Истиче да сада имају седам пацијената у ковид делу Института за мајку и дете.

„На срећу, нису тешки болесници и углавном су са коморбидитетима, неколико хематоонколошких болесника, болесник са церебралном парализом”, додао је доктор, јавља РТС.

Наводи да су имали и неколико деце са упалом плућа изазваном коронавирусом који су захтевали лечење слично као код одраслих болесника.

Сада је и сезона респираторних инфекција, а на питање шта би требали да буду знаци за узбуну родитељима, доктор каже да се није много шта променило у односу на претходне таласе.

„Углавном су деца асимптомска или са веома благим симптомима. Међутим, може се јавити симптоматологија која је слична другим вирусима, прехлади, чак алергији или грипу. Треба мислити на сезону грипа која се полако приближава”, рекао је Вукомановић.

Цурење из носа, општа малаксалост, болови у мишићима, главобоља и гастроинтестиналне тегобе су један део клиничке слике оних са блажим или средње тешким симптомима, нагласио је доктор.

У популацији од 12 до 18 година имамо тек око 5.000 вакцинисаних, а доктор Вукомановић који је у Националном комитету за вакцинацију каже да сматрају да вакцинисање деце тог узраста ће смањити преношење овог вируса.

Када је реч о ковид пропусницама, каже да ће предлог бити прослеђен и да он подразумева да оне буду уведене за све старије од 16 година.

„Мислим да ће оне ускоро бити уведене,  а све у циљу мањег преношења заразе са особе на особу”, закључио је доктор.

(РТС)

Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас