Долазак председнице Специјализованих већа Косова за злочине ОВК почео је протестима

Trandafilova

Посета Косову Екатарине Трендафилове, председнице Специјализованих већа Косова, хашког суда за злочине такозване ОВК, почела је јуче протестима који су организовани испред хотела у Приштини у којем се одржао састанак с представницима цивилног друштва и ометањем конференције за новинаре.

Председник Социјалдемократске партије Косова Дардан Молићај и пет активиста ове странке ухапшени су након што је прекинута конференција за новинаре, јавља „Коха диторе”.

Према овим наводима, они су ухапшени испред објекта у којем се одржавала конференција, након што су се две особе појавиле испред Трендафилове и почеле да праве буку.

Уочи конференције организовани су протести испред суда, а демонстранти су оптужили Трендафилову да покушава да промени историју Косова, преноси „Коха диторе”.

Демонстранти су испред суда узвикивали слогане против судије и суда и носили транспаренте да на КиМ није било етничких злочина и да за то не може да се суди.

Они су, како преноси репортери, рекли да је Трендафилова председница „неправедног суда који не може да донесе мир” и тврдили да тај суд жели да промени историју рата на КиМ и представи га као рат између, како су се изразили, „два агресора, а не као рат за слободу”.

Трендафилова је рекла да јој је жао што не говори албански да би разумела демонстранте, а на аутомобилима Еулекса који су били паркирани испред хотела стављен је натпис „нон грата” (непожељна)…

Након ових инцидената конференција за новинаре у Приштини се ипак одржала, а Трендафилова је поручила да је заштита сведока у поступцима који ће се водити пред судом од изузетног значаја, као и да је најбоља судска пресуда безвредна уколико се донесе на терет народа, преноси Радио Слободна Европа.

Она се нада да се Специјализована већа неће суочавати са случајевима у којима би живот неког сведока био угрожен и поновила је да је заштита сведока један од разлога зашто се Специјални суд налази у Хагу.

Трендафилова јуче није могла да прецизира да ли Специјализовано тужилаштво планира да подигне нове оптужнице.

Говорећи о предметима који се воде пред Специјалним судом, она је рекла да ће суђење Салиху Мустафи почети 15. септембра, а да се до краја месеца очекује и почетак судског процеса против Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја.

Када је реч о случају бившег председника Косова Хашима Тачија, Трендафилова је навела да су још у току припреме за почетак судског процеса. Осим Тачија истом оптужницом су обухваћена још тројица бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова – Кадри Весели, Реџеп Селими и Јакуп Краснићи. Њима се на терет стављају ратни злочини против стотина цивила и особа које нису активно учествовале у сукобима.

Иначе, пред Специјализованим већем у Хагу води се поступак против председника и потпредседника Удружења ратних ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја због ометања службених лица у вршењу службених дужности, застрашивања сведока, одмазде и повреде тајности поступка. Удружење ратних ветерана такозване ОВК је у септембру прошле године на три конференције за новинаре саопштавало како им анонимна особа доставља на „хиљаде досијеа са именима сведока и њиховим адресама”. Исти документи су дељени и медијима, а њихова аутентичност није потврђена.

Специјализована већа истражују наводне злочине које су припадници такозване Ослободилачке војске Косова починили над етничким мањинама и политичким ривалима од јануара 1998. до децембра 2000. године.

Услови за притворенике

Фиделма Донлон, администраторка Специјализованих већа, изнела је јуче у Приштини детаље о условима притвора у Специјалном суду.

Донлонова је рекла да притвореници имају приступ књижарама с књигама, часописима и новинама на језику по њиховом избору, да имају приступ радију и телевизији и да могу да учествују у верским службама, пренели су медији.

Она је изјавила да особе које су притворене у Специјалном суду имају сталне контакте с породицом преко адвоката, и између њих и бранилаца обезбеђен је ефикасан контакт.

По правилу, притвореницима је дозвољено 10 дана посета годишње, казала је она и додала да су радили са холандском амбасадом на издавању бесплатних виза члановима породице.

О Тачијевим захтевима

Екатерина Трендафилова говорила је о захтеву Тачија, Харадинаја и Гуцатија за њено изузеће, указавши да странке не могу да бирају судију, преноси „Косово онлајн”.

Она је објаснила и зашто је из Жалбеног већа елиминисан судија Каи Амбос који је отворио могућност условног пуштања на слободу бившег председника Хашима Тачија.

„Не постављам судије на основу воље страна. Председник има одговорност да именује судије по списку, у зависности од потреба. Исто важи и за Жалбено веће”, рекла је Трендафилова, појаснивши да не постоји стални панел по овом питању.

Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас