Драган Милосављевић: Запад узвраћа БРИКСУ

Фото: Скриншот Јутјуб

Драган Милосављевић
Бивши дописник Танјуга из Африке

Иза кулиса пројектованог међуафричког сукобљавања братских племена Нигера и Нигерије ради се о још једном планираном прокси рату. О „нападу туђим рукама“ режираном по устаљеном моделу западних корпорација.Од Балкана деведесетих , преко Европе Азије до Африке. Прихватањем налога војно индустријског коплекса оне управљају владама запада у све опаснијем глобалном пројекту борбе против руско кинеског ширења утицаја. Сада и у Африци. Предводник ове алијансе је дубока држава САД које су највише погођене најновијим одлукама БРИКСА о равноправној мултиполарној сарасњи и дедоларизацији. Да је у питању борба за енергетске коридоре планираниг панафричког гасовода из Нигерије у Европу, који треба да замени Северни ток, и преотимању драгоцених ресурса уранијума и злата потврђује на свој начини саопштење „Вагнера“ о још увек загонетној погибији њихвог лидера Јевгенија Пригожина.

Непосредно по његовом повратаку из Африке. Ова прфесионална војска врло активна у сахарској Африци, тврди се у западним медјима под истинском је командом Владмира Путина и то као приватна компанија. Нешто као руски „Блекорк“, финансирана из буџета државе. Пригожин је убијен од стране „ непријатеља Русије“ тврде вагнеровци и сумњају да је на авион „пуцано из ракетног система. Отварајући тако питање ко је одговоран за атентат и да ли Путин имау редовима војске противнике унутар Русије који су у дослуху за западом.
Постоји и теорија да се ради о „нестанку“ Пргожина као варци брисања идентитета овог Путиновогинтимуса, наводног побуњеника, кога је једноставно надрасла величина улоге и значаја Вагнера уАфрици. И чија даља судбина и потези ван контроле, тврди се и пљачка, вишене сме битивеличном значаја нафте злата и уранијума бити препуштена волунатризму појединца. Аватуристена лошем гласу о коме као и свим свим „музичарима“ на обарачу којима он диригује лош гласпроносе западни информтивни мејнстрим медији.

За обуку Вагнерових стручњака упућен је званични захтев Москви и од владе у Картуму, Судан.Тамо иначе бесни грађански рат владних снага са паравојском која има подршку САД,.Испорукама свог оружа Русија иначе покрива 42 одсто афричких потреба . Тако се корак по коракВагнера од запада до истока подсахарја ствара се безбедоносни систем који би се могао описатикао руски „војни опасач“ на трбуху Африке.Неспокојство у западним корпарацијама , које иначе вековима немилосрдно ниским ценамапљачакају црни котненет расте да би њихова доскорашња доминација у Африци могла битипопуно прекинута. А већ је после 300 милијарди долара које је Кина инвестирала у економски развој контнента, увећава нове зебње а посебно резултати самита БРИКСА у Јоханезбургу где ће на позив пет земаља оснивача бити прикључене ускоро као пуноправне чланице поред осталих и Иран, Саудијска Арабија, Египат, Етиопија и Аргетина а тиме увећана снага новог блока супростављеног западном Г20 и Г7 подршком нових екомских велесила сиромашном југу „који желе да се ислободи економског и политчког апаратхејда, запада.“ Суштина понуде Кине и Индије и Русије јер повећана мултиполарна економска али и војна сарадања на равноправним основама, без политчких услова .У том моделу биће још Вагнера али не и искакања индивдуалца типа непредвљидвог Пригожина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас