Драгана Миљанић: Прогнани Ћирјаковић и „жртва“ Грухоњић – Борба за српски идентитет и универзитетску слободу

Фото: Принтскрин

Пре пар година Зоран Ћирјаковић замерио се случајносрпским феминисткињама зато што је на Твитеру „објављивао увредљиве коментаре“ на њихов рачун. Додуше, као одговор на њине бројне бљувотине, али тим горе по чињенице. Промптно је уклоњен с места предавача на једном приватном [sic] факултету.

Са друге стране, постоји и један професор државног факултета, који би сквотирао српске цркве и манастире и од њих правио пабове у којима би било добре заје*анције. Подразумева се да се о том сквотирању ништа не питају Црква и свештенство којима ти објекти припадају. Тај поносни следбеник Броза и његове идеологије је и даље професор. И не само да је професор, него је и Филозофски факултет Универзитета у Београду у свом данашњем саопштењу осудио блокаду рада Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и пружио пуну подршку свом покрајинском колеги.

И све би то још некако било подношљиво, када Новинска агенција Бета не би објавила наслов, који каже да, „иза захтева да се Грухоњић протера са факултета, стоје проруски канали и политичари и снајпер“. Иначе, Бета је пренела чланак са Радија Слободна Европа, под називом – Ко ‘ломи кости’ новинарима из Новог Сада – у коме се, између осталог, објашњава који су то све Телеграм канали „под руском контролом“ ширили „монтирани“ видео. Пардон, ‘ломили кости’ Динку Грухоњићу и Ани Лалић. Изгледа да су у Бети некако схватили да ‘ломљење костију’ новосадским новинарима није довољно кликовито, па су решили да у наслов убаце мало злих Руса и један снајпер.

Из Радија Слободна Европа некако су сметнули с ума да нам кажу да Грухоњић није само и искључиво новинар, него је и професор новосадског универзитета, те да га не обавезује само новинарска, него и професорска, ако већ не и лична етика. Ваљда није довољно болно што су борци и боркиње, по ко зна који пут, показали да су јачи од државе, него нам је још само фалила једна новинска агенција, да нам поручи како нисмо способни да сами препознамо изазивање верске мржње и нетрпељивости, па су Руси то морали да нам нацртају преко својих Телеграм канала. Тиха већина ове земље очигледно није у стању да појми како је могуће да један (не)угледни професор државног факултета од православних цркава жели да направи клубове за гутање ексера. Ваљда по узору на фенси Егзит. Не, она то није у стању да разуме, па су морали лукави Руси да је хушкају. Они ових дана баш немају паметнија посла, него да се баве велеуваженим Динком.

На овом примеру видимо жалосни историјски континуитет, од времена турске власти и дахија, преко Брозове диктатуре, па до савремених НАТО-дахија, у коме се друштвене привилегије стичу искључиво ширењем бестидне мржње према српству и православљу. Једино такви остају некажњени у нашем друштву, али зато с пуним правом, ево, чак и у 2024. години, очекују да се уважи њихов статус самозваних политичких комесара, који једини имају „морално право“ да одлучују о животу и слободи мишљења Срба у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас