Други дан Самита несврстаних – покрет је једна успешна прича

Samit nesvrstanih

Пленарном седницом, уз учешће бројних страних званичника, настављен је Самит којим се обележава шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља, са којег је шаље порука да се само заједничким радом, сарадњом, можемо успешно суочавати са изазовима, и да се мора радити на успостављању једнакости у свету.

Након пленарне седнице, скуп ће вечерас бити затворен заједничком конференцијом за новинаре министра спољних послова Србије Николе Селаковића и министра спољних послова Азербејџана Џејхуна Бајрамова, који су и домаћини скупа.

У главном граду Србије окупило се више од 105 земаља, као и још девет делегација међународних организација.

Дводневни самит почео је јуче обраћањима председника Азербејџана Илхама Алијева и председника Србије Александра Вучића, који је речима „добродошли кући”, поздравио учеснике, указујући да је важно да се разговара о будућности коју желимо заједно да изградимо.

„Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској”, истакао је Вучић.

Учесници самита поручили су јуче да је питање једнакости држава и нација и даље актуелно и указали да се проблеми са којима је цео свет суочен збор пандемије вируса корона морају да се решавају заједно.

Поручено је и да су принципи на којима је Покрет заснован – узајамно разумевање, мултилатерализам и колективно деловање актуелни и данас.

Искуство из претходних 60 година показује да се само заједничким радом, сарадњом, може успешно суочавати са изазовима.

На пословима обезбеђења манифестације ангажовано је више од 3.000 припадника Министарства унутрашњих послова.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас