Другосрбијанци министра одбране називају националистом због тврдње да је Куртијев циљ етничко чишћење КиМ oд Срба

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић гостујући у емисији „Фокус“, на б92 је оценио да је поражавајућ податак да је након доласка Куртија 11 посто Срба мање на Косову и Метохији.

– Напустили су Косово и Метохију као вековно огњиште, то је тај тихи егзодус. То је кључни циљ Куртија, да етнички очисти Косово и Метохији од српског становништва. Све што ради, ради у том циљу. Притисак, хапшења, упуцавања, монтирани судски процеси, буквално терор – рекао је Вучевић.

Изјава Министра Вучевића о Куртију и етничкој чистки на Косову изазвала је полемике у Србији, посебно у вези Бриселског споразума између Србије и Косова. Неки сматрају да споразум подразумева уступке Србије како би се постигао мир са Косовом, укључујући и територијалне које могу утицати на останак Срба на Косову.

Овакве ставове износе заговорници „ДругоСрбијанске“ перспективе, која сугерише да министар Вучевић тврдећи да Курти има за циљ етничку чистку, заправо потврђује српски националистички наратив.

На овај начин, они не само да министра Вучевића желе да прикажу као српског националисту, већ његову изјаву користе и како би оспорили политику компромиса са Косовом.

Изјава Министра Вучевића се суштински користи да би се подржала тврдња Аљбина Куртија да су српски лидери претходно пристали на уступке у Бриселском споразуму и како је ето, Курти „у праву“.

Овакви ексцеси само стварају додатну нестабилност у региону и подстичу дубоке политичке поделе у Србији око питања Косова и Метохије, да би се додатно закомпликовала већ осетљива политичка ситуација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас