Државни Завод за уџбенике отцепио Kосово од Србије

Udzbenik za 7. razred

Скандал у издању државног Завода за уџбенике – Kосово и Метохија отцепљени су од Србије у уџбенику за руски језик за седми разред! И то није све – уместо да признају грешку, у Заводу се бране тиме да ми не видимо оно што је голим оком очигледно и још тврде да је реч о симболичном приказу територије Србије, а не о мапи, што само додатно појачава то отцепљење, које је саставни део градива наших основаца.

Уџбеник „Наш клас“, чији су аутори Лука Меденица, Бранислав Николић и Мира Симеуновић, издат је 2020, а одобрила га је комисија коју је образовао Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ). У лекцији у којој ђаци уче да се представе на руском приказане су две земаљске кугле, на једној је издвојена црвена мапа Русије, а на другој Србије. И лако је уочљиво да је Србија без Kосмета, а што се да видети и на упоредном приказу ове фотографије и мапе целе Србије. Међутим, др Милорад Марјановић, директор Завода за уџбенике, у писаном одговору Kуриру тврди да не видимо добро.

– Поводом примедбе да се у уџбенику „Наш клас“ (руски језик за 7. разред, трећа година учења) налази „приказ Србије без Kосова и Метохије“, Завод за уџбенике тврди да то није тачно. То се једноставно може увидети уколико се погледа географска карта Републике Србије и упореди са симболичним приказом у наведеном уџбенику где је јужна граница Републике Србије приказана управо онако каква је у реалном животу: са Kосовом и Метохијом до границе са Северном Македонијом. Дакле, у уџбенику за учење руског језика не налази се географска карта, већ симболични ликовни приказ територије Републике Србије. Овакву примедбу ипак сматрамо добронамерним превидом онога ко није разлучио доњу границу наше земље – навео је Марјановић. Међутим, министар просвете Бранко Ружић, који је од нас сазнао за скандалозни уџбеник, затражио је да грешка одмах буде исправљена. – Дао сам налог Заводу за унапређивање образовања и васпитања да се изјасни о конкретном уџбенику и да издавач исправи грешку одмах – рекао је за Kурир Ружић.

Татјана Мишовић, руководилац Центра за развој програма и уџбеника у ЗУОВ, објашњава за Kурир процедуру након „овог пропуста“. – Сада наш завод, у складу с чланом 41 Закона о уџбеницима, образује трочлану комисију, која не мора бити у истом саставу као она која је одобрила уџбеник. Та комисија има рок од 30 дана да да мишљење и, ако утврди да има недостатака, издавач има рок од 10 радних дана да их исправи. Међутим, тако исправљени уџбеник користиће се од следеће школске године, а овај исти до краја ове. Чак и ако комисија одлучи да уџбеник треба да се повуче из употребе, овај се користи до краја ове школске године – каже за Kурир Мишовићева.

 

ПРОЦЕДУРА ОДОБРАВАЊА УЏБЕНИKА

– ЗУОВ упућује јавни позив за чланове трочланих комисија за сваку област

– у комисији су по један професор и наставник и представник ЗУОВ или професор/наставник ако ЗУОВ нема довољно људи

– комисија оцењује уџбенике по документу Стандарди квалитета уџбеника

– ако уочи недостатке, уџбеник враћа на дораду издавачу, који има 10 дана да их исправи

– потом Завод позитивну оцену уџбеника доставља Министарству просвете

– министар просвете формално одобрава уџбеник на основу позитивне оцене комисије

Аутор: Јелена С. Спасић
Извор: Курир 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас