Џозеф: Србија није несврстана, она седи на руској и кинеској столици

viber_image_2021-10-02_12-15-44-921

Узрок проблема на Западном Балкану је што Србија не прихвата западни поредак и њено одбијање да се определи да ли је на Западу или Истоку, оцењује Едвард Џозеф (Edward Јоsеph), предавач на Универзитету Џонс Хопкинс у Вашингтону, у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ).

„Једноставно треба укинути бенефите које Србија ужива одлажући да се изјасни. Kључни разлог за овакву њену тактику је Kосово. Она не мора да се определи све док је косовско питање нерешено. Неко ће рећи да може да настави такву политику јер Русија и друге земље неће признати Kосово“, истиче Џозеф.

„Међутим, решење овог питања у великој мери зависи од Запада. Русија, Kина и други ту не могу ништа да ураде. Ако ЕУ заузме јединствен став, онда ће читава ова замршена прича бити завршена, јер ће Kосову бити отворен пут за чланство у НАТО-у. У том случају ће доживети крах стратегија Србије изолације и слабљења Kосова“, сматра Џозеф који је учествовао у међународним мисијима у БиХ, на Kосову и Северној Македонији.

По његовом мишљењу, тада ће и председник Србије Александар Вучић бити принуђен да реформише своју политику зато што ће се наћи у стратешком шкрипцу, пошто не може да категорички одбаци европске интеграције и мораће да озбиљно преговара о косовском питању доносећи одлуке које је Србија одлагала још од пада Слободана Милошевића – да ли је на Западу или Истоку!

„При том је веома важно нагласити да Србија није несврстана. Србија не седи ’на две столице’. Она ’седи на руској и кинеској столици’. Тито је био поборник несврстаности. Он никада није промовисао совјетски модел већ ’трећи пут’“, каже Џозеф.

РСЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас