Ескобар: Америка није против српског света или јачања веза међу србима у региону

Gabrijel Eskobar

Габријел Ескобар, замјеник помоћника државног секретара за евопска и евроазијска питања и нови изасланик Стејт департмента за Западни Балкан, казао је у интервјуу за Глас Америке да Русија дестабилизује Црну Гору.

На питање како САД виде концепт “српског света” и недавне иницијативе предсједника Александра Вучића и других званичника да промовишу српски идентитет и “јединство” у региону, те да ли би тај тренд могао да дестабилизује регион, Ескобар наводи да остаје да се види, али истиче да не постоји конфликт, противрјечност, између тога да људи славе своју културу, и живе у некој другој земљи.

“У овој земљи ми славимо културу једни других. Али питање је да ли то онда постаје политички и војни императив и што се тога тиче ми апсолутно вјерујемо да су грађани различитих националности који живе у другој земљи – грађани земље у којој живе, имају обавезе према њој, а земље споља не треба да те двије ствари мијешају. Зато је то веома збуњујуће питање за људе у региону, за људе у Kосову, Црној Гори, и Сјеверној Македонији, али вјерујемо да Балкан као мултиетнички дио свијета има много тога да слави у смислу културе. Политичка динамика и политички императиви који проистичу из етничке припадности – то је друга прича”, истиче Ескобар.

Наглашава да Русија игра посебну улогу у Црној Гори.

“Знам да се стално враћам на то, али европска интеграција и чланство у НАТО су веома важно средство, али су такође важне и поруке појединачним странкама и владама, да је увођење дестабилизујућих фактора у владе, и на владине положаје – веома забрињавајући феномен”, указује Ескобар.

Њега брине присуство Русије и Kине у региону Балкана.

“Брине ме то, искрено, мислим да у европском простору земље треба да знају да имају друге опције поред Kине – економски гледано. Отварање канцеларије ДФЦ у Београду је било сјајан примјер нашег анажовања у региону, тијесно сарађујем са Америчком привредном комором, што је један од начина да се људи подстакну да гледају мимо Kине у великим инфраструктурним пројектима и инвестицијама, јер наше инвестиције долазе уз дугуорочне користи за регион. У случају Русије, мислимо да је много тога што Русија ради, мијешајући се у унутрашња питања земаља Западног Балкана, а посебно Црне Горе, веома дестабилишуће, удаљава вас од пута европских интеграција и мултиетничког помирења”, наводи Ескобар.

Објашњава и који су његови приоритети за Западни Балкан.

“Прво, у средњем року, желимо бржу интеграцију Западног Балкана у Европску унију. Мислим да је направљен огроман напредак, историјски, културно и економски су те земље дио Европе, и многе од земаља су већ обавиле изузетне реформе и за Европу су добра прилика. Дијеле исте вриједности и имају заједничке интересе са остатком Европе. То ће бити приоритет. Уз то, пружити чланство у НАТО-у онима који су заинтересовани. То ће, очигледно, захтијевати да тесно сарађујем са нашим европским партнерима од којих многи дијеле слична гледишта”, наводи Ескобар.

Други процес, додаје, има много везе са размишљањима о томе шта ће Балкан бити за следеће генерације и зато су, каже, испитивали економске опције.

“Западни Балкан је подручје пуно прилика, те земље су динамичне, имају сјајне универзитете, квалификоване људе, али нажалост многи од тих људи не виде прилике у својој земљи и одлазе, и то ће постати стратешки проблем не само за земље Балкана него и Европу и САД такође. Врло сам заинтересован за сва та питања, и идеје о економској интеграцији, јер ако гледате Западни Балкан као цјелину, у теорији можете да имате економску групу од шест земаља, можда и више, око 20 милиона људи, са око125 милијарди долара бруто националног дохотка, и са стопом раста од чак 5 одсто, тако да бисте били регион Европе који се најбрже развија, и то је узбудљиво за нас политички, а мислим да ће бити подстицајно за америчке инвеститоре”, закључује Ескобар.

ЦДМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас