Естаблишмент пушта низ воду Бајдена за други мандат?

Фото: Скриншот Јутјуб

Све више се прича у утицајним круговима да је Бајденова политичка каријера на крају! И то на начин који подсећа на спремање пси опс обавештајне кампање.

Познати колумниста Тхе Вашингтон Пост-а, Дејвид Игнатијус који се често доводи у везу са ЦИА и дубоком државом јавно је сугерисао да председник Бајден не би требало да се поново кандидује за председничку трку 2024. године. Игнатијус сматра да ће се, ако то уради, суочити са озбиљним ризицима, укључујући и могућност да поништи свој досадашњи највећи успех – пораз Доналда Трампа 2020. године. Овај коментар, упакован у наслов Бајден и потпредседница Харис не би требало да траже реизбор, није дошао сам. Јасан је знак да се нешто велико спрема. Игнатијус, дакле, полази од претпоставке да ће Трамп победити на изборима 2024. године или да естаблишмент не жели Бајдена и неоконсе на челу администрације па зато тврди да ће сви напори естаблишмента да га неутралише на изборима 2020. године и током Бајденовог председништва бити узалудни. Игнатијус, који се сматра једном од важнијих фигура обавештајне заједнице у америчком новинарству, позива Бајдена да што пре поднесе оставку како би неком другом пружио шансу да победи на изборима 2024. године, с поруком: Бајден сада мора рећи НЕ – самом себи.

Истовремено, сличан тон долази из британског таблоида Тхе Телеграфаа, који није познат по стидљивости. Он тврди да би било најбоље да Бајден одмах заврши са својом фарсом и најави да неће учествовати у трци за председничко место. Тхе Телеграф сматра да Бајден није дорастао изазовима и да би друге компетентне особе требало да преузму вођство у Сједињеним Америчким Државама.

Тај лист указује: Било би много боље да се фарса заврши одмах. Бајден би требало да објави да неће учествовати у председничкој трци. Он је неспособан; други људи воде Сједињене Америчке Државе уместо њега. Делегирање овлашћења за доношење одлука другим компетентним технократама, као што видимо данас, даје резултате. Али многи с правом сумњају да је ово избор Бајдена”. Наравно све им то није сметало 2020-те кад је требало победити Трампа. Очигледно је да им је сметња сувише велика моћ Бајденовог окружења то јест Неоконса. Ова контроверзна ситуација дубоко потреса америчку политику и даје Кини и Русији разлог више да одбаце тврдње Запада о својој супериорности. С друге стране, Бајден, или барем његови најближи сарадници, баве се чудним и радикалним потезима који доводе у питање политичку стабилност у Америци, чиме критичари оптужују целокупни Запад за лицемерију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас