Европа хоће да истера Кинезе из Србије

EU

Европска Комисија припрема нови пакет еколошких стандарда који ће се примењивати у ЕУ али које ће морати следити и земље које преговарају о уласку у ЕУ. Извори блиски бриселској администрацији тврде да је циљ ових нових мера гушење кинеских инвестиција на Балкану, а пре свега у Србији. Србија је означена црвеном бојом као једна од водећих загађивача због присуства прљавих кинеских технологија на својој територији. Пре свега се мисли на Железару Смедерево и на РТБ Бор који заиста раде испод стандард за екологију у ЕУ.

Овим се јасно ставља до знања да би све прљаве технологије нарочито кинеске ће бити трајно уклоњене са тла Европе или ће инвестирати значајна средства у еколошку заштиту. Но оно што је новост је да ће рокови бити изузетно кратки а казне врло високе и за владе и за компаније. Између редова се јасно чита дас у на овај начин на удару пре свега кинеске компаније и углавном на Балкану који је дефинисан као врата за кинеску експанзију у Европу коју Брисел жели да затвори.

Медији блиски власти игноришу овакве информације да не би плашили постојеће и потенцијалне кинеске инвеститоре И зато што би казнене мере биле примењиване према Влади Србије. Са друге стране у медијима блиским опозицији и у опозиционим круговима би сваке мере против Владе Србије биле дочекане позитивно као још један доказ да “власт наноси штету земљи и да морамо да окренемо леђа Кини и искрено се фокусирамо на европске интеграције”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас