Европска комисија: НЕ УВОДИМО ВИЗЕ СРБИЈИ

VIZA
ЕВРОПСКА комисија не намерава да предложи евентуално поновно увођење виза за грађане Србије, потврдили су јуче "Новостима" у Бриселу, одговарајући на наше питање везано за недавно писање неких страних медија.

 

Портпарол Европске комисије Адалберт Јанц је за наш лист истакао да је став ЕК врло јасно изражен у извештају који је објављен почетком августа.

– У извештају се закључује да све заинтересоване земље настављају да испуњавају услове за либерализацију визног режима и напредују у испуњавању прошлогодишњих препорука – рекао нам је Јанц.

У исто време, подсећа да се у овом документу истичу и области у којима су потребни даљи напори сваке земље, али и додаје:

– У извештају се такође наводи да кретање без виза наставља да доноси позитивне економске, социјалне и културне користи државама чланицама ЕУ и земљама партнерима.

Коначну реч, ипак, дају земље чланице, а неке од њих имају тврђе ставове, па с времена на време дају примедбе које су, у овом стадијуму, ипак, далеко од евентуалне реализације.

– Нисмо у могућности да коментаришемо било какве наводне процуреле документе или ставове држава чланица током расправа на техничком нивоу у Европском савету – каже наш саговорник.

Подсетимо, у неким западним медијима појавиле су се спекулације да би поново могли да нам наметну визе због незаконитих пребивалишта и неоснованих захтева за азил. Према наводном интерном документу ЕУ, Србија и Албанија су сврстане међу десет најпроблематичних земаља, због чега Немачка сматра да би ЕК требало да подсети да је покретање механизма за супсензију безвизног режима реална опција.

Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас