Европски парламент изгласао резолуцију против Србије о случају Бањска и дијалогу Београда и Приштине

Извор: ЕПА-ЕФЕ (Патрицк Сеегер

Посланици Европског парламента усвојили су већином гласова „Резолуцију Европског парламента о недавним дешавањима у дијалогу Србија-Косово“.

Тај документ није правно обавезујући и за препоруке у њему потребан је консензус међу земљама чланицама ЕУ.

У документу ЕП, у прилично оштром тону поводом напада на тзв. косовску полицију 24. септембра, Београд и Приштина се позивају на деескалацију, да се утврде све чињенице у вези догађаја у Бањској, да се обе стране врате дијалогу, али се, између осталог и тражи од Европске комисије и Европског савета да предузму мере против Србије уколико се утврди да је била директно умешана у та дешавања.

Чланица Делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Елвира Ковач изјавила је у среду за Танјуг да би требало схватити да та резолуција није обавезујућа и да је за конкретно увођење санкција потребан консензус који тренутно не постоји међу земљама чланицама везано за Србију.

Билчик: Порука резолуције је да обе стране имају исту одговорност

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да Резолуција ЕП о дешавањима на КиМ, која је данас усвојена у Европском парламенту, није само порука за једну страну, већ да шаље поруку да прошлост мора да се превазиђе како се не би поновила и да се у њој истиче пођеднака одговорност Београда и Приштине.

„Резолуција са једне стране поручује шта треба да уради српска страна, Београд, и то је главна порука, али исто тако очекујемо да Приштина покаже озбиљну посвећеност дијалогу, преговорима, питањима на која се односи дијалог попут оснивања ЗСО, смањивања тензија, спровођења пуне истраге о свим насилним инцидентима укључујући и нападе на Србе, као што је онај на Бадње вече ове године. То све пише у резолуцији и то је важно“, рекао је Билчик за Танјуг.

Он је рекао да се у Резолуцији помиње и јасна порука у вези мера, за које каже да ће се разматрати или уводити након завршене пуне истраге и само ако се појасни шта се догодило у Бањској.

„Зато нам требају чињенице. Имамо и јасне поруке о ескалацији са свих страна и то је веома важно, рекао је Билчик.

Он наглашава да није био срећан у почетку због доношења Резолуције јер се дешава у веома осетљивом тренутку.

Наглашава да је позив председника Србије Александра Вучића косовским Србима да изађу на изборе и одлука Српске листе да се врате изборима веома важан моменат.

„Сви морају да одраде свој део посла да се вратимо ка помирењу и дијалогу. Потребан нам је мир на Западном Балкану, напредак на европском путу Западног Балкана и мислим да је и то порука јасно истакнута у овој Резолуцији“, рекао је он.

Додаје и да би текст Резолуције требало пажљиво прочитати, јер су у њему поред критичких и политичких порука и поруке „између редова“, а да је једна од њих да је потребно разумевање за то што се догодило у бањској 24. септембра.

„Бањска 24. септембра се види као нешто што је променило игру, дијалог и динамику, као и разумевање комплексности проблема и главна порука јесте да су нам потребне ‘чињенице, чињенице и чињенице’, потпуна истрага, кредибилна истрага и правда у вези случаја у Бањској када је дошло до смрти косовског полицајца, али и свих убијених у Бањској“, рекао је Билчик.

Према његовим речима, потребно је да се сазна шта се тачно догодило у Бањској, зашто су ти људи били тамо и о каквој се операцији радило, шта су биле намере.

„Мислим да смо ми нашу лекцију научили, односно да су односи Београда и Приштине под изузетном тензијом, да то повлачи за собом последице за људе који су тамо били, као и за недозвољене операције, илегалну трговину, илегалну размену добара, илегално кретање људи и мислим да то треба да се заустави“, каже он.

Закључује да је потребно боље разумети и утврдити све чињенице потпуне истраге у Бањској, али наглашава и да је дијалог важан и да обе стране морају да се врате дијалогу.

Дели: Нисмо гласали за Резолуцију, сматрамо да је контрапродуктивна

Европосланик Фидеса Андор Дели изјавио је да та странка није данас гласала за „Резолуцију Европског парламента о недавним дешавањима у дијалогу Србија-Косово“ јер сматра да су такве Резолуције контрапродуктивне и не служе деескалацији ситуације нити убрзању преговора Београда и Приштине.

Он је за Танјуг након гласања, рекао да такве Резолуције не служе ни јачању ионако пољуљаног поверења грађан Србије у објективност европских институција.

„Из тог разлога делегација Фидеса је гласала против ове Резолуције, јер се не слажемо са оваквим ставом Европског парламента“, истакао је он.

Посланици Европског парламента усвојили су раније данас већином гласова „Резолуцију Европског парламента о недавним дешавањима у дијалогу Србија-Косово“.

Тај документ није правно обавезујући и за препоруке у њему потребан је консензус међу земљама чланицама ЕУ.

Извор: РТВ/Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас