Европски суд прогласио Русију одговорном за убиство Литвињенка

Litvinjenko

СТРАЗБУР – Европски суд за људска права данас је Русију прогласио одговорном за убиство Александра Литвињенка, који је 2006. године преминуо након што је у Лондону отрован полонијумом 210, ретким радиоактивним изотопом.

„Русија је одговорна за убиство Александра Литвињенка у Великој Британији”, наводи се у саопштењу суда у Стразбуру, преноси Ројтерс.

Литвињенко (43), бивши службеник Руске федералне службе безбедности ФСБ и узбуњивач, након пресељења у Британију је постао гласни критичар руског председника Владимира Путина.

Литвињенко је побегао из Русије у Велику Британију шест година пре него што је отрован, а умро је након што је попио зелени чај са ретким и веома снажним радиоактивним изотопом у лондонском хотелу Миленијум пренео је Танјуг.

Британска истрага закључила је 2016. године да је Путин вероватно одобрио руску обавештајну операцију за убиство Литвињенка, а такође је откривено да су бивши припадник КГБ Андреј Луговој и руски држављанин Дмитриј Ковтун извршили убиство у оквиру операције коју је вероватно водила руска Федерална служба безбедности.

Русија пориче било какву умешаност у Литвињенкову смрт.

Политика 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас