Европски суд за људска права наложио Азербејџану да исплати одштету радницима с Балкана

Strazbur
ЕВРОПСКИ суд за људска права донео је јуче дуго очекивану пресуду у случају Золетић и други против Азербејџана, у корист 33 држављана БиХ, који су 2009. врбовани и одведени у Азербејџан на принудни рад.

 

Случај „СерБаз“ један је највећих случајева трговине људима у циљу радне експлоатације. Око 700 радника из БиХ, Србије и Северне Македоније било је на најсуровији начин експлоатисано током изградње капиталних државних објеката у Бакуу, између 2007. и 2009. Они су били изложени нељудским условима рада и смештаја, забранама кретања, одузимању пасоша, ускраћивању зарада, кажњавањима од по 500 долара за случај изостанка са посла, али и претњама и физичким злостављањима. О радницима фирме „СерБаз“ извештавали су многи балкански медији, али је случај у међувремену заборављен.

Суд у Стразбуру донео је сада одлуку да Азербејџан није спровео ефикасну истрагу, упркос сазнањима о трговини људима, принудном раду и нељудском третману запослених, које је добио кроз извештаје организације АСТРА из Београда, Европске комисије против расизма и нетолеранције ЕЦРИ из 2011. и Групе стручњака за борбу против трговине људима Савета Европе ГРЕТА из 2014. Поред тога, свим оштећеним радницима досуђена је накнада нематеријалне штете од 5.000 евра, које држава Азербејџан мора да им исплати.

– Ова пресуда представља прекретницу у „случају СерБаз“ и трачак наде и за остале оштећене раднике у овом случају – поручују из Астре.

Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас