ФБИ руши Ђукановића: Американци шаљу агенте, спрема се велика акција у Црној Гори!

Milo Djukanovic

Овај податак освануо је у званичној интернет презентацији ФБИ, у којој се наводи да мафијашке групе из Црне Горе, међу којима су кавачки и шкаљараски клан, имају политичку и финансијску подршку државе

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) уврстио је црногорски криминал на списак транснационалних организованих криминалних група од посебног значаја, које вршењем кривичних дела сваке године наносе значајну финансијску штету САД, јавља „Ало!“.

Овај податак освануо је у званичној интернет презентацији ФБИ, у којој се наводи да мафијашке групе из Црне Горе, међу којима су кавачки и шкаљараски клан, имају политичку и финансијску подршку државе!

Владимир Добросављевић, политички аналитичар и историчар, наводи за Ало! да је овом објавом ФБИ дословно гурнуо прст у око Милу Ђукановићу, актуелном председнику Црне Горе.

– Од 2017. године почели су да „падају“ бродови са великим товарима кокаина, а који су долазили из далеких земаља. Ти прљави послови почели су финансијски да угрожавају читав Балкан, али и велике силе попут Америке, која на то даје одговор. ФБИ је одавно таргетирао председника Црне Горе и истрага која би се против њега покренула могла би озбиљно да га угрози – објашњава Добросављевић.

Према његовим речима, пад председника Ђукановића и његових политичких и криминалних сарадника могао би се очекивати када ФБИ пошаље агенте из више земаља с циљем да занавек искорени криминал у Црној Гори.

– Специјално обучени агенти пратиће токове прљавог новца који се слива у касу политичара и криминалаца у тој држави, као и на који начин се он легализује. Информације до којих би дошли могле би да ставе тачку на кланове које Црна Гора подржава, али и на самог шефа те државе – подвлачи Добросављевић.

Његове речи потврђују информације из презентације ФБИ, у којој се наводи да црногорски кланови не делују по традиционалној хијерархији, већ око етничких удружења и пријатељских веза.

„Они су агилнији, органски и засновани су на конкретним акцијама. Спретни су и у усвајању нових технологија, повећавајући на тај начин способност да прошире своју базу криминалног тржишта кроз преваре омогућене интернетом“, објашњено је у презентацији.

Како се даље наводи, ове криминалне групе баве се безбројним криминалним активностима.

„Ту спадају преваре са пасошима, преваре у вези с уређајима из система обезбеђења, крађе, преваре у здравству, преваре са некретнинама, у осигурању, прање новца, трговина дрогом, шверц људи, проституција и изнуда“, пише у објави Федералног истражног бироа.

Објашњено је да су се криминалци организовали у кланове користећи породичне везе ради заштите и узајамне помоћи.

„Почев од 15. века, односи кланова регулисани су кодексом који цени лојалност и тајновитост. Сваки клан је успостављен на одређеним територијама и контролисао је све активности на тој територији. Заштита активности и интереса често је доводила до насиља међу клановима. Елементи својствени структури крими-група пружили су савршену окосницу за оно што се сматра савременим организованим криминалом“, подвлачи ФБИ.

Црна тржишта отворила се падом комунизма

Федерални истражни биро наводи и да је ширење нелегалних акивности на Балкану почело урушавањем комунизма крајем прошлог века.

„Тржишта која су била затворена за те групе одједном су се отворила, што је довело до стварања међународне мреже. Групе су се инфилтрирале у нове демократске институције, додатно проширујући могућности зараде“, објашњава се у презентацији ФБИ, пише Ало.

Упркос чињеници да су криминалне структуре, блиске бившем режиму, означене од стране званичне Америке као пријетња, група људи која воли да се прерушава у свештенике, на „комитским“ протестима, истиче транспарент на којем се апелује САД-у да прискочи у помоћ њиховим нелегалним активностима.

Урнебесно.

Ин4с

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас