Феђа Димовић: Млади се окрећу правим вредностима

Београдски синдикат

ИСПРЕД Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, 4. септембра, биће организован дочек патријарха Порфирија, а културно-уметнички програм почеће у 20 часова, након одслужене вечерње службе са митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем.

Наступиће Даница Црногорчевић, гусларка Бојана Пековић, етно-појаца Бранка Зечевић, културно-уметничко друштво “Ђурђевданско коло”, фрулаш Радован Сукновић, музички састав манастира Фенек “Фенечки бисери”, али и српски хипхопери “Београдски синдикат”.

– Идемо у Подгорицу на позив људи из Храма који све организују, као и на позив Митрополије црногорско-приморске, са којима смо раније сарађивали – каже за “Новости” Феђа Димовић, један од чланова БС. – Учествовали смо у литијама и имамо пријатељске односе са свештенством.

* Како коментаришете све јаче тензије пред устоличење митрополита Јоаникија?

– Мислим да бивши режим Мила Ђукановића даје своје последње трзаје и покушава да подизањем националних тензија заташка лоповлук и криминал за који ће морати да одговара. Јер сад видимо да су започела отварања неких афера и да се, из страха да не заврши у затвору, народ поново дели, као што су радили 30 година док су владали.

* Помиње се и евентуална забрана окупљања?

– Постоји само могућност забране окупљања ове друге стране која најављује протесте. Ако буде постојала безбедносна процена да протести могу да прерасту у инциденте, онда је нормално да такви протести буду забрањени. А што се тиче устоличења митрополита од стране нашег патријарха, верујем да ће то бити одржано.

* Да ли приватно познајете патријарха Порфирија?

– Не, нисмо имали ту част да га сретнемо. Радујемо се што ћемо га видети и, ако Бог да мало поразговарати са њим и затражити благослов.

* Пре неколико недеља БС је одржао концерт у будванској дискотеци “Топ хил”, који је завршен гласним певањем песме “Ој, Косово, Косово”?

– Предивне утиске носимо са тог концерта. Публика у Црној Гори је једна од најлепших публика која нас подржава све време. Уопште, Црна Гора је наша друга домовина, слободно могу да кажем да је осећам као да сам Црногорац. Ми се чак шалимо да смо у међувремену постали “Црногорски синдикат”, имајући у виду да у последње време стално наступамо у Црној Гори, а позиви из Србије, нажалост, не стижу.

* Обећали сте и самостални концерт БС испред подгоричког храма?

– Стицајем околности ово је велики догађај за нашу Цркву и наш народ, ситуација је таква да ћемо сада наступити испред Храма и пресрећни смо због тога јер је повод дефинитивно значајнији него неки наш солистички концерт. Има то везе и са неким нашим песмама које могу да буду експлицитне, па је можда боље да не самостални концерт не држимо испред Храма, него на неком другом месту, где је примереније да их изведемо.

* Шта ћете извести у суботу?

– Нисмо још утврдили програм, али дефинитивно ће акценат бити на песми “Свиће зора”, коју смо посветили нашој Цркви и народу који је учествовао у литијама у Црној Гори.

* На литијама смо видели много младих који су духовно освешћени и окренути су вери, традицији, својим коренима…

– Мислим да је код младих људи то нормална реакција, у виду чак и неког бунта против бесмисла у ком живимо свих ових година неолибералног капитализма и немања било каквог система вредности, уништавања свега што је национално, уништавања нашег идентитета. Нормално је да млади тако реагују и да се окрећу правим вредностима као што су вера, традиција, љубав према отаџбини, итд. Литије у Црној Гори окупиле су те младе људе на најбољи начин и видели смо да постоји једна нова снага младих људи коју занимају праве ствари.

* Желите ли нешто да поручите читаоцима “Новости”?

– Само да позовем народ да 4. септембра дође у што већем броју испред Храма, да сви заједно дочекамо нашег патријарха, а да 5. септембра, литургијски у својим парохијама, прославимо устоличење митрополита Јоаникија, са великом жељом да неће бити никаквих инцидената и да народ неће насести на провокације бившег режима Мила Ђукановића, који и даље има своје пипке свуда.

Извор: Искра/Вечерње новости 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас