Фентанил – један од водећих узрока смрти у Америци: Како уништава целу земљу и због чега је толико опасан? (ВИДЕО)

Фото: Скриншот ЈУтјуб

Људи често конзумирају одређене наркотике не знајући да садрже и фентанил, чија и најмања доза може бити смртоносна.

Фентанил је постао дрога која разара Америку, а број људи који умире од предозирања је све већи.

Више од 106.000 Американаца је 2021. године умрло од предозирања, укључујући најмање 1.100 тинејџера.

Синтетички опиоиди, углавном они који садрже моћни фентанил, главни су узроци ових смртних случајева. Забележен је раст од 7,5 одсто од 2015. до 2021. године, подаци су Центра за контролу и превенцију болести.

Предозирања наркотицима су данас трећи водећи узрок смрти у САД код деце и адолесцената старих 19 година, али и млађих.

Америчка Управа за сузбијање дроге је прошле године запленила 50 милиона лажних рецепата за лекове и више од четири и по тоне фентанила. Родитељи су забринути због све учесталијег тровања фентанилом међу младима. Они често конзумирају одређене таблете не знајући да су прскане фентанилом, што може довести и до смртног исхода.

Зашто је фентанил тако опасан?

Фентанил је другачији од средства за успављивање животиња ксилазина, који носи и улични назив „транк“, али се често користе заједно.

– Фентанил је екстремно моћна синтетичка дрога. Између 50 и 100 пута је јача од морфијума.

Може се легитимно користити у медицинске сврхе. Примера ради, пацијентима оболелим од рака може се олакшати ужасни бол уз лозенге или фластере фентанила. Такође, неко ко је сломио руку или му моментално треба лек за ублажавање болова могао би да има користи од дозе фентанила. Ту се ради о ситуацијама када се пацијентима фентанил даје у адекватним лекарским условима. Већина предозирања се не односи на то.

Велика количина фентанила се производи илегално у тајним лабораторијама. Управо тај синтетички фентанил који се илегално користи је повезан са великим бројем случајева предозирања – рекла је докторка Леана Вен, професорка здравствених питања на Институту за јавно здравље Милкен при Универзитету „Џорд Вашингтон“.

Како је навела, фентанил такође проузрокује поспаност и седацију.

– Неко ко га превише користи могао би да изгуби свест и престане да дише. За неколико минута би могао да умре.

Пошто је толико јак, чак и мала доза може бити смртоносна. Још један разлог због кога је тако опасан јесте то што многи људи можда нису свесни да га користе. Веома је јефтин за прављење, тако да га неки произвођачи углавном мешају са хероином, кокаином, МДМА (екстази), бензодиазепинима или метамфетаминима. Може да се направи у форми таблете или се може мешати са другим таблетама. Стога неки људи мисле да користе много слабији опиоид попут оксикодона, али заправо добију фентанил – објаснила је.

Да ли се може обрнути његово дејство?

На америчком тржишту постоји „противотров“ налоксон који би могао да преокрене дејство синтетичких дрога, укључујући и фентанил. Налоксон је доступан као назални спреј, али и ињекција.

– Саветујем свима који користе опиоиде, било да су им преписани или до њих долазе илегалним путем, да са собом носе налоксон. Уколико дође до предозирања, не могу помоћи себи, али ће се највероватније наћи у близини других људи који могу да покушају оживљавање. Зависнику ће можда бити потребно више доза, зато је веома важно да се позове и Хитна помоћ. Не чекајте долазак лекара пре него што некоме дате налоксон, али понављам, свакако треба позвати и Хитну помоћ – рекла је докторка.

Према њеним речима, налоксон помаже у случају предозирања хероином, али није делотворан против бензодиазепина и поменутог ксилазина, који служи за успављивање крупнијих животиња попут коња. Међутим, и та супстанца се може наћи помешана са другим дрогама, због чега је веома опасна.

Докторка Вен је за ЦНН казала да не може тек тако утврдити да ли нека дрога или лекови који се незаконито купују садрже и фентанил.

– Понекад кривотворени лекови изгледају другачије од правих јер се налазе у лошим кутијама или су неправилног облика, са одређеним обележјима или бојама, али често изгледају потпуно идентично. Само гледајући их, не можете знати да ли имају и фентанил у себи – поручила је.

Венова је саветовала родитеље да децу упозоре да иза других дрога и таблета такође може вребати фентанил.

Како је фентанил преплавио САД?

Мексички картели увозе дрогу из Кине, а потом је претварају у таблете или је мешају са другим наркотицима.

Дошло је до промене у конзумирању због лакше производње синтетичких дрога. Примера ради, картели не морају да плаћају фармерима да узгајају мак и онда пролазе кроз мукотрпан процес сакупљања опијумске пасте од које се прави дрога.

Уништавања поља мака су смањена за више од 50 одсто у последње три године. Легализовањем марихуане у САД, уништавања поља те биљке у Мексику двоструко су пала.

Међутим, забележене су рекордне заплене метамфетамина, што говори да се та дрога сада више производи и дистрибуира. Заплењен је 54.521 килограм кристал мета од 2016. до 2018, а у последње три године тај број је нарастао на 124.735.

Мексички картели фентанил пресипају у оксикодон и друге таблете, које онда често садрже смртоносне дозе синтетичких опиоида. Њима су преплавили америчко тржиште, представљајући их као праве лекове.

Иначе, Кина је годинама примарни извор фентанила који стиже у САД. У питању је јак лек против болова који се прави и продаје на црном тржишту.

Под међународним притиском, кинеске власти су забраниле производњу и продају фентанила и његових варијанти у мају 2019. године, што је резултирало значајним смањењем трговине тим наркотиком.

Међутим, годину дана касније, Кинези су створили онлајн мрежу, тачније, тржиште намењено фентанилу који се потом бродовима директно испоручује америчким и европским муштеријама, као и мексичким картелима.

Поједине супстанце су забрањене у Кини и другим земљама, а неке су толико нове да нису још стављене ван употребе. Тешко их је уочити, па самим тим и регулисати њихов проток.

Кинески продавци хемикалија свој „рад“ камуфлирају сложеном мрежом корпоративних ентитета који су регистровани у забаченим градовима у унутрашњости земље, а тамо користе софистициране методе испорука. Вешто избегавају контроле, а и полицијски претреси су ређи него у већим градовима попут Пекинга или Шангаја. Хиљаде доза могу бити послате у малим, сакривеним пакетима.

Дилери успевају да шаљу пакете дроге, прошверцоване у коферима, кроз међународну мрежу курира, а муштерије чак могу да прате и њихово кретање широм света.

Пандемија коронавируса накратко је паралисала трговину јер се велики број састојака од којих се праве синтетичке дроге производи у Вухану. Међутим, застој је био веома кратког века.

У међувремену, у САД је више од 40 држава пријавило раст предозирања повезаних са опиоидима. Фентанил, 100 пута јачи од морфијума, водећи је узрок смрти када је реч о предозирању.

Аналитичари кажу да се у Америци сада појављује читава нова класа синтетичких дрога – бензимидазола.

По хемијској структури разликују се од фентанила, али стручњаци упозоравају да су подједнако смртоносни.

Извор: 24sedam.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас