Филигранска игра у Црној Гори: Ако Дритан не попусти, следе избори

CG
Грађанском покрету УРА избори се не исплате али неће ни да попусте кад је у питању реконструкција владе Црне Горе. Ако се тако настави, политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Демократе и ДФ треба да распишу изборе, а веома је важно што се њима приклонио и црногорски премијер Здравко Кривокапић.

Гласачи грађанског покрета УРА били су гласачи Мила Ђукановића који су се из неког разлога разочарали у Демократску партију социјалиста Црне Горе, каже наш саговорник. УРА Дритана Абазовића, према речима Анђелковића, сада калкулише како да ојача своју позицију, а показало се и на примеру кризе на Цетињу да је она веома слаба и да су изгубили много.

Истраживања показују, подсећа Анђелковић, пад подршке покрету Дритана Абазовића, јер његови гласачи не воле Ђукановића због лоповлука али желе његову политику која је заснована на антисрпству и која је екстремно прозападна. Црногорски премијер Кривокапић је, указује наш саговорник, и сада веома битан за целокупну слику без обзира на сво његово калкулисање.
„Запад је отписао Мила Ђукановића али не жели да српска страна сувише ојача и желе у некога да имају поверење, а то је Кривокапић. И поред његовог одличног односа са Немцима, сматрам да је српски чврсто опредељен и да је једна ствар шта лично мисли, а друга коју званично заузима. Урадио је многе погрешне ствари али је то морао због Запада. Ми треба да схватимо – да није то урадио, оваква Влада у Црној Гори не би ни постојала. Запад би нашао начина да спречи њено формирање,“ рекао је Анђелковић.

Неопходан филигрански рад на реконструкцији

Наш саговорник каже да је Кривокапић, поред подршке западних центара моћи, повезан и са Српском православном црквом и калкулише шта је најбоље решење.
„Треба имати такта, филигрански радити на томе да ако не може са УРА да се нађе договор, не сме ни да се покида ланац који повезује српске странке са премијером Кривокапићем и да се иде на нове изборе“.
Анђелковић је уверен да када би владајући блок у оваквом формату без УРА ишао на нове изборе имали би већину која је можда убедљивија од садашње.
То међутим, додаје он, знају и црногорске елите које су окупљене око УРА, па сада затежу али ће на крају морати да попустите.

„Замислите ту Владу за коју кажу да је ванстраначка, а Абазовић је њен потпредседник. Дакле, или нико није или су сви партијски лидери. Не може да буде партијска за једне, а експертска за друге,“ категоричан је наш саговорник.

Зашто Абазовић спречава реформу Тужилаштва?

На питање, да ли би Абазовић могао да профитира од реконструкције, Анђелковић каже да пре свега он треба да мисли како да не потоне. Да би га задовољили, он ће вероватно нешто мало реконструкцијом и да добије али нема капацитет да дугорочно уцењује.
„Абазовић брани Tужилаштво и тај криминални систем који је саградио Ђукановић. Mилу није више до власти, он би све то отписао, али је свестан да је са својом екипом покрао земљу и да су умешани у ко зна шта. Када би се променио састав Тужилаштва и ако би систем почео да ради лако би падали и људи из врха црногорске бивше власти и зато Абазовић има задатак да спречи реформе у Тужилаштву и полицији,“ каже Анђелковић.
Он сматра да Запад може да гарантује безбедност Ђукановићу, има начина како да га склоне али не могу да заштите још сто људи око њега, а ако остане сам, он је политички мртав. Због свега тога је УРА битна али наш саговорник каже да полако ДФ, Демократе и Кривокапић доводе тај грађански покрет на место које му и припада. Анђелковић очекује реконструкцију Владе пре него изборе, јер сматра да ће Абазовић попустити али ако не дође до тога – избори су решење.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас