Фирме из Републике Српске забраниле рад невакцинисанима

Фирма фабрика

У Републици Српској су две приватне фирме обавестиле своје запослене да се морају вакцинисати против корона вируса, јер им у супротном неће бити дозвољено да раде.

Случај предузећа из Босанске Дубице и Милића, која су запосленима поставили ултиматум о вакцинацији, покренуо је расправу о томе могу ли фирме то захтевати од својих радника, с обзиром на то да је вакцинација добровољна, пише Српска Инфо, а преноси Танјуг.

У Министарству рада Републике Српске (РС) рекли су да то питање није дефинисано одредбама Закона о раду, док се у Унији послодаваца РС залажу за вакцинацију, али без присиле.

„Став је да се људи не присиљавају, а с обзиром на законска решења, то се не може ни примењивати. Мислим да највећи део послодаваца неће предузимати такве мере”, рекао је председник Уније Саша Тривић.

Директор фирме из Дубице Дражен Видовић тврди да та компанија званичним дописом никога не условљава.

„Ја не отпуштам раднике. Позивам их и молим да се пријаве за вакцинацију путем Привредне коморе, због свог здравља и здравља својих породица, али и саме фабрике која запошљава 380 људи. Ако бринемо о 380 породица, осигуравамо посао, не дугујемо држави ништа, минимум који тражим у овим условима је да се људи пријаве за вакцинацију. Ако се не вакцинишу, радници не могу ући у фабрику, јер желим да заштитим здравље људи, радна места и пословање”, истакао је Видовић, пренео је Танјуг.

Навео је да су прошле седмице на боловању имали више од 40 радника, од тога је трећина са потврђеном инфекцијом. Навео је да су власници те фирме италијански инвеститори, као и да је Италија обавезала јавни и приватни сектор да се вакцинишу.

Синдикалци поручују да је важно заштитити здравље, али и процес рада.

„Највише бисмо волели када би радници прихватили апел послодаваца, али и синдиката, да заштите себе, здравље своје породице и колега у фабрици. Јер за сигуран процес производње морамо бити здрави, а с друге стране морамо да кажемо да ни законом није регулисано да свако мора бити вакцинисан. То је на добровољној основи”, рекао је председник Синдиката текстила Данко Ружичић.

Додао је да за синдикат најважније што су добили уверавања од фирме да радници који се не вакцинишу неће добити отказ.

Ружичић је, међутим, упозорио да постоји реална опасност да фирма прекине производњу због великог броја заражених, што онда доводи у питање и плате.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас