Француски министар: ЕУ више не може да рачуна на заштиту Америке, Европљани да отворе очи

Francuski ministar ekonomije

Француски министар економије Бруно Ле Мер изјавио је данас да је криза услед раскида уговора о куповини подморница показала да Европска унија више не може да рачуна на то да ће САД гарантовати њену заштиту и позвао Европљане да „отворе очи”.

Прва лекција која се може научити из ове епизоде је да Европска унија мора да изгради своју стратешку независност.

Авганистанска епизода, епизода подморница, показују да више не можемо рачунати на то да ће САД гарантовати нашу стратешку заштиту”, рекао је Ле Мер за Францеинфо преноси Бета.

Он је додао да САД у стратешком погледу имају само једну бригу и то је Кина.

„Потребно је да наши европски партнери отворе очи”, рекао је министар.

Аустралија је прекинула уговор са Француском пошто су САД, Аустралија и Велика Британија склопиле стратешко партнерство у Индо-Пацифику, у које је укључена и набавка америчких подморница.

Као средиште новог безбедносног пакта, Аустралија ће набавити подморнице на нуклеарни погон користећи америчку технологију, једнострано раскинувши уговор са Француском о изградњи 12 конвенционалних подморница на дизел.

Кина је осудила „изузетно неодговорну” продају америчких подморница на нуклеарни погон Аустралији у оквиру новог партнерства.

Пекинг је оптужио САД, Аустралију и Велику Британију да показују „менталитет хладног рата” и да користе нуклеарно наоружање за геополитичке сврхе.

Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас