Галијашевић: Многи у врху СДА изгубили сан због откривања истине о америчком 11. септембру

Dzevad Galijasevic

НАЈМАЊЕ ПЕТ УЧЕСНИКА НАЈВЕЋЕГ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА У ИСТОРИЈИ ИМАЛО ДРЖАВЉАНСТВО БиХ

  • Интерпол из Визбадена затражио је још 18. септембра 2001-ве од босанских колега информацију о особи под именом “Атта” за коју су имали информације да је до 1999. године боравила у месту Бакотић, осам километара од Маглаја. У питању је Мухамед Ата, држављанин БиХ, главни оперативац и командант напада на Светски трговински центар и Пентагон, који је погинуо за време напада 11. септембра

  • Ата је имао држављанство БиХ под именом Мохамед ел Сајед, а поред њега још двојица “пилота” који су погинули у нападима на САД: Халид ал Михдар и Наваф ал Хамзи. Држављнсто је имао и најважнији сведок-сарадник ЦИА у расветљавању напада је Суданац Ремзи бин ал Сибих који је такође учествовао у рату у БиХ, а добио је држављанство под именом Ремзи Јусеф. Међутим, нико никада није одговарао због тога, нити је икада утврђено колико је уопште тих људи добило држављанства, односно нове идентитете да би несметано вршили терористичке акције широм света.

  • Једино је, месец дана касније, Алија Изетбеговић  експресно поднео оставку у Председништву БиХ, а три месеца потом и напустио политички живот оставком у СДА. Неки муџахедини су протерани из БиХ, многима су одузета држављанства и то је било све. Очигледно је бошњачка странка СДА сачувана и одржана на власти као подобан и уцењен инструмент деструктивне политике. Надам се ипак да ће тајна америчка документа из истраге одговорити на ова питања

ОЧЕКУЈЕМ да ће многи класификовани фајлови ФБИ разјаснити везе врха СДА и тадашњих челника БиХ са актерима терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године, али и улогу појединих тајних служби са Запада и Истока у дугогодишњем прикривању јаких терористичких ћелија на тлу Босне. Немам дилеме да због тога многи у Сарајеву не спавају.

Ово тврди за “Вести” Џевад Галијашевић, стручњак из области борбе против међународног тероризма.

Коментаришући извршни налог америчког председника Џоа Бајдена за објављивање поверљивих докумената из истраге ФБИ о терористичким нападима 2001. године, Галијашевић наводи да су САД од почетка водиле истрагу о умешаности власти у БиХ, јер је најмање пет нападача имало босанска држављанства.

– Три дана после терористичких напада, Интерпол из Вашингтона се обратио свим чланицама ове организације са молбом да им достави све информације о 19 погинулих отмичара авиона. Међутим, Интерпол у Визбадену је само пар дана касније, 18. септембра, Интерполу БиХ проследио и додатни, посебан допис у коме се тражи “идентификација претплатника два мобилна телефона” с претплатничким бројевима са простора БиХ, а који су коришћени током напада на САД. Истог тог дана, али у вечерњим сатима, Интерпол из Визбадена тражи од босанских колега информацију о особи под именом “Атта” за коју су имали информације да је до 1999. године боравила у месту Бакотић, осам километара од Маглаја. У питању је Мухамед Ата, држављанин БиХ, главни оперативац и командант напада на Светски трговински центар и Пентагон – истиче Галијашевић.

Овај стручњак објашњава да је Атта погинуо током напада, али је преживео главни организатор и планер напада Халид Шеик Мухамед, такође држављанин БиХ, који је ухапшен у Пакистану фебруара 2002. и још је у војном затвору у Гвантанаму.

– Дакле, обавештајна и безбедоносна заједница у САД одлично су још 2001. године знале на који начин су коришћени ресурси БиХ у јединственом напада у којем су босанско-херцеговачки држављани били најважнији организатори и извођачи терористичког напада. Међутим, у ситуацији када су САД започеле свеопшти рат против тероризма, у БиХ је све обављено у рукавицама и у тишини.

– Месец дана касније, Алија Изетбеговић је експресно поднео оставку у Председништву БиХ, а три месеца касније напустио политички живот оставком у СДА. Неки муџахедини су протерани из БиХ, многима су одузета држављанства и то је било све. Очигледно је бошњачка странка СДА сачувана и одржана на власти као подобан и уцењен инструмент деструктивне политике. Очекујем да ће тајни фајлови ФБИ то и потврдити – истиче Галијашевић.

Галијашевић подсећа да је неспорно утврђено да су најмање петорица учесника терористичког напада на САД имала држављанства и пасоше БиХ.

Халид Шеик Мухамад – првоопотужени пред Војним судом у Гвантанаму је имао документа из Кувајта, али је учествовао у рату у БиХ у одреду Ел муџахедин, становао у Сарајеву после чега је добио држављанство под именом Ал Мохамед Халед.

Најважнији сведок-сарадник ЦИА у расветљавању напада је Суданац Ремзи бин ал Сибих који је такође учествовао у рату у БиХ, а добио је држављанство под именом Ремзи Јусеф. Мухамед Ата је имао држављанство под именом Мохамед ел Сајед, а поред њега још двојица “пилота” који су погинули у нападима на САД: Халид ал Михдар и Наваф ал Хамзи.

– Нико никада није одговарао због тога, нити је икада утврђено колико је уопште тих људи добило држављанства, односно нове идентитете да би несметано вршили терористичке акције широм света. Надам се да ће тајна америчка документа из истраге одговорити на ова питања – истиче Галијашевић.

све о српској 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас