Генерал Душан Додић и његова неустрашива борба за ослобађање 15 градова током Првог светског рата

Foto: Zavičajni muzej Jagodina

Ослободио је 15 градова у Србији, Македонији и у Румунији за време Првог светског рата, али га новија историја није довољно признала.

Генерал Душан Додић (1883 – 1955) пореклом је из Милутовца код Трстеника, где ће 7. новембра обележити 140.годишњицу рођења. Овај српски официр био је одликован чак 20 пута (два пута је добијао Орден белог орла са мачевима четвртог реда и Орден Светог Саве, као и Орден Карађорђеве звезде са мачевима четвртог реда).

Предводио је војску, која је ослободила Кавадарце, Штип, Кочане, Врање, Ниш, Александровац, Варварин, Јагодину, Багрдан, Лапово, Велику Плану, Смедерево, Белу Цркву, Вршац и Темишвар. Колико неустрашиво, сведоче странице ратног дневника, који је водио од 27. августа 1918. до 24. новембра, 1919. године.

-Људи су малаксали услед великих и смелих маршева и штрапаца, јер ово је био јединствени призор у историји да пешачка трупа у стопу прати коњицу, у току петнаестодневних непрекидних усиљених маршева – пише генерал Душан Додић, 12. септембра 1918.

– Због тога више од пола људи храмље, а услед убоја на ногама. Али равнодушно подносе све тешкоће овог мучног маршевања. Уопште, сви су били достојни својих предака, који су за отаџбину своје животе полагали!

Никада се више није вратио у Србију, нити је видео своју ћерку Симониду и синове Владислава (1909-1943), мајора краљеве гарде стрељаног у Јајинцима, и Ратољуба (1913-2001), који је имао изузетну каријеру. Преминуо је у дворцу Фарлар код Оснабрика, а сахрањен у крипти Цркве Светог Ђорђа.

Ратни дневник је добио и своју дигиталну верзију. Приче о херојству генерала Додића усмено преносе његови потомци.

Стручњаци Музејске збирке Народног универзитета у Трстенику и Завичајног музеја Јагодина су Додићев живот представили у оквиру националног пројекта „Век Великог рата“. У Основној школи „Раде Додић“ у Милутовцу ће 7.новембра бити отворена изложба и промовисана књига о овом генералу, а у село свог претка доћи ће и потомци генерала, породица др Вељка Милутиновића.

Немци су генерала Душана Додића заробили у Другом светском рату. Тито није дозвољавао да се врати у земљу. Никада није више видео своју ћерку Симониду и синове Владислава (1909-1943), мајора краљеве гарде стрељаног у Јајинцима, и Ратољуба (1913-2001), који је имао изузетну каријеру и никада се није вратио у Србију за чије се ослобођење неустрашиво борио. Преминуо је у дворцу Фарлар код Оснабрика, а сахрањен у крипти Цркве Светог Ђорђа.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас