Горан Гавриловић: Борба за фер изборе

Фото: Скриншот

Избори су вечита тема у Србији. Највећи проблем је наравно то што су увек или покрадени, или непоштени или шта већ и то вечито слушамо од оних који не остваре резултат који би желели.

Нећу сада говорити шта мислим уопште о владајућој класи као таквој, а она постоји и није само тренутна власт већ много више од тога. Него о поштењу избора уопште. Да
видимо шта се дешава на западу, истоку и како то изгледа. Рецимо прва демократија „слободног света“ је имала изборе на којима је сутрадан после избора цео свет зндо да је победио председник Трамп. Међутим како су дани и недеље пролазиле, резултат се мењао. И на крају видимо да ће четири године касније тај човек бити или у затвору или ко зна где али да учествује на изборима неће моћи. Помињу се још неке опције али њих боље да не наводимо. Сви се сећамо предсеника Кенедија, његовог брата који је покушао да се кандидује. О томе не прича нико „из масе“ него Роберт Кенеди данас. Видећемо.

Узећемо други пример, ево видели смо недавно да је у једној Турској, која није баш оличење
демократије актуелни председник за пола процента недостатка отишао у други круг и ризиковао да не победи. Победио је али на једвите јаде.

У првој демократији света Британији пад владе не подразумева одговорност и нове изборе него владајућа већина промени премијера и постави следећег и тако даље. Видели смо серију „падања влада“ али то реално не значи ништа, иста гарнитура влада и владаће.

Да се вратимо на нас. Опозиција кука зато што режим ако траже изборе хоће да им изађе у сусрет и распише све. Од града до републике. Криминал. Некада се опозиција борила за изборе али та времена су изгледа одавно прошла. Изгледа да нико не жели да добије изборе него да преузме власт за коју су неки успоставили ваљда неки нови „изборни процес“ и он се зове „добијање власти која се котрља улицама“!? Богами паметно. Још паметније би било да се не излази на изборе који већ унапред добијени и никако другачије.

Ја ипак мислим да када би неко мотивисао грађане да изађу на изборе, а истина је да већина углавном згађена политичким препуцавањима уопште не излази на изборе, е па када би неко ту већину мотивисао да изађе резултат би био сасвим другачији. Али да људи изађу да би како то народ каже „сјахао Курта да узјаше Мурта“, е то се неће догодити.

Да закључимо да избори нигде нису савршени али код нас народ може да промени власт али не може више од тога. Али то је тако изгледа свуда. Мене лично више брине то што ко год био на власти истог мимента као да је са Марса пао и понаша се исто као и ови пре. Али то тако изгледа мора, вероватно постоје разлози које сви зндмо али више волимо са се правимо да не знамо.

Дакле мотивишите људе да изађу и победићете. Али мораћете стварно нешто да понудите. Мислим стварно. Народ зна да ова власт није нешто али не пати за тиме да је прoмени за неку нову које се још увек добро сећа. Само храбро

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас