ГРАД: Психобиографија цара Душана

Dusan Silni

Ово је наслов књиге психијатра Александра Мисојчића у којој се бави анализом генограма Немањића. Породични мит открива одакле је снагу црпео по многима најмоћнији Србин свих времена – Душан Силни.

Користећи историјске изворе, аутор је сагледао три генерације Немањића, како се то ради у породичној психотерапији. Анализирао је једног од најмоћнијих и најсуровијих владара Средњег века, Милутина Немањића, његовог сина Стефана Дечанског и унука Душана Силног.

Овај породични психотерапеут објаснио је колико је сукоб Милутина и Стефана оставио трага на Душана у најранијем детињству, одредио га као будућег суверена који је владао највећом територијом коју је Србија икада имала.
ГРАД је заправо Константинопољ, место у коме је цар Душан одрастао у избегличкој породици, након што је деда протерао породицу Стефана Дечанског.

Александар Мисојчић говори о томе колико је и фасцинација Цариградом одредила Душана да пожели да влада новим светом.

Биће речи и о односу цара Душана са његовом женом Јеленом, коју је цар одабрао као што је бирао своје најбоље војнике. Образована, речита, разборита, надарена за политику, фасцинирала га је, била његов партнер у свакој борби, па и под оклопом, на бојном пољу.

Аутор је Сенка Милош.


Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас