Грађанима Новог Зеланда ће уз брзу храну ускоро бити нуђена и ковид вакцина

КФЦ

Да ли желите један Фајзер уз свој хамбургер?

Грађани Новог Зеланда би ускоро могли да чују овакво питање при куповини свог оброка за понети, пошто је влада ушла у преговоре са ланцима реторана брзе хране како би остварила циљ да најмање 90 одсто становништва буде вакцинисано против ковида 19.

“Ми само желимо да допремо до људи где год да су”, рекао је данас заменик премијера Грант Робертсон за Радио Нови Зеланд.

Новозеланђани јако воле брзу храну. Земља има један од највећих процената потрошње хране у ланцима KФЦ и Мекдоналдс на свету.

Kада је локдаун у Окланду укинут у уторак увече, гомиле људи су похитале да стану у редове испред фаст фуд ресторана, а само дан раније две особе су ухваћене у покушају да прокријумчаре торбу пуну хране из KФЦ-а и 100.000 у кешу у Окланд, упркос строгим пограничним контролама.

“С обзиром да у земљи још увек важи трећи степен узбуне (због пандемије), мислимо да ће многи грађани бити веома узбуђени због могућности да уз свој оброк за понети добију шансу да се вакцинишу”, каже Робертсон.

Према његовим речима, влада разматра и друге могућности и трага за другим местима, осим ресторана брзе хране, која људи често посећују, како би увела нове пунктове за вакцинацију.

Једна одборница из Окланда, Џо Бартли, је прва изнела ову идеју фирми Ресторан брендс, која покрива KФЦ, Пица хат и Тако бел на Новом Зеланду.

Она је јуче на друштвеним мрежама објавила да ју је Ресторан брендс обавестио да је влада ступила у контакт са њима ради “разговора о потенцијалу овог концепта”.

Влада је већ раније најавила да ће искористити “сваку могућу алатку у кутији за алат” у циљу вакцинације што већег броја становника, за шта каже да је најбоља шанса да се у земљи врати живот без локдауна.

Робертсон каже да влада оклева са нуђењем подстицаја људима да се вакцинишу пошто су примери у другим земљама имали различите ефекте, а тиме се покрећу и етичка питања када се ради о онима који су већ вакцинисани.

Али, он додаје да су поједине фирме почеле да нуде сендвиче или кафу како би охрабриле људе да добију своју дозу вакцине, што он подржава.

Kако преноси Гардијан, премијерка Џасинда Ардерн изјавила је јутрос да је током протеклих 18 месеци Нови Зеланд имао стопе хоспитализације и смрти међу најнижима на свету и више дана без рестрикција него скоро било која друга земља.

Она је позвала грађане да помогну да земља буде лидер и у стопи вакцинисаних.

“Сада постоји прилика за све нас да достигнемо то да будемо једна од земаља са највише вакцинисаних на свету. То је одговорност свих нас заједно. Имамо залихе вакцина које су нам потребне и имамо радну снагу спремну да обави посао”, рекла је Ардерн.

До сада је 72 одсто становништва примило једну дозу, а мало изнад 38 одсто је потпуно вакцинисано.

Модели истраживачког центра Те Пухана Мататини са Универзитета у Окланду показују да је достизање стопе од 90 одсто вакцинисаних – заједно уз ношење маски, праћење контаката и брза тестирања – једини начин да се минимизују постојећи строги локдауни.

Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас