Грешке које вас ометају или онемогућавају у животу

Фото: Скриншот Јутјуб

Недостатак фокуса

Недостатак фокуса је честа мана код свих а нарочито код Срба. Када имамо превише циљева, тешко је држати се сваког од њих. Можемо се осећати разбијено или расејано. Уместо тога, фокусирајте се на један циљ и чините све што можете да га постигнете. Када постигнете тај циљ, можете се перефокусирати на други. Недостатак систематичне упорности или конзистентности је везан за овај недостатак фокусирања. Конзистентност је кључна за постигње успеха. Многи од нас планирају да ураде нешто важно, али затим одустану од свог плана након само неколико дана или недеља. Како би се избегао овај проблем, планирајте постепено и почете мало-по мало. Не
морате да превише захтевате од себе. Ако можете да остварите мале кораке сваког дана, то ће вам помоћи да останете конзистентни и да на крају постигнете своје циљеве.

Недостатак плана је исто тако српска мана

Недостатак плана је исто тако српска мана. Када не планирамо своје активности, лако је да пропустимо важне задатке или да изгубимо фокус. Зато је битно да направите план својих активности и да га следите што боље можете. На тај начин, увек ћете знати шта треба да радите и шта је најважније.

Очекују брзе резултате

Видео снимци трансформације „био сам овакав а сад сам овакав“ вас лажу. „Постигла сам икс резултат за 6 месеци.“ То није реално. Некада су људи зависници од ових видеа. Али они су искривили реално сагледавање тога колико дуго може потрајати да се резултати покажу. Ствари су се промениле када изаберете једну ствар и њој се посветите потпуно. Размишљајте више о деценијама него о годинама које су потребне. Ми жудимо за тренутним задовољством. Желимо све одмах. Уместо тога, посветите се циљу и очекујте да нећете видети ништа 2 године. Затим гледајте како ваши напори за слагање почињу.

Пречесто мењање циљева

Ово нас доводи до друге грешке. Када не видимо резултате у првих неколико месеци променимо циљеве. Увек мислимо да је то била погрешна мета. Нисмо свесни да ово само значи да сваки пут почињемо од нуле.
– Изаберите циљ
– Уложите неразуман напор
– Наставите неразумно дуго.

Уз стрпљење и упорност, стићи ћете тамо. Поновите ово: „Не могу да изгубим ако не одустанем.“ – Алекс Хормози. На крају ћете освојити злато. Само гурајте – упорни побеђују а паметни паметују.

Дозволити неуспеху да утиче на вас

Пример човека: „Након што сам напустио факултет, желео сам да будем дизајнер звука. Рецензирали су ми неки људи на које сам се угледао. Поцепали су га (конструктивном критиком). Уместо да ово узмете и научите из тога нешто ја сам одустао. Срамотно је признати. Али неуспех ме је сломио. Заборавио сам сврху неуспеха. Беба не одустаје од учења ходања након што падне по 100. пут. Неуспех је само одскочна даска ка успеху.“ Овде је све речено.

Не учити на грешкама

Када смо у том повишеном стању након неуспеха, спремни смо да научимо лекцију. Нашмозак чека да сазна лекцију. Не трошите то драгоцено стање. Утонути у самосажаљење након неуспеха је неуспех. А ако научите лекцију онда идете ка успеху. Много лекција смо тако пропустили. Брига о мишљењу других Још од малих ногу нисам желео да идем стандардним животним путем. Али на сваком
кораку, подсећао сам се да морам да, добијем добре оцене и направим каријеру. То значи ићи туђим а не својим путем. Склизнули смо на већ утабану путању која вас води у просек. Покушавамо да направимо посао и неку зараду мимо нашег основног посла. Али превише нам је стало до тога шта други људи мисле када нису успели. Слушамо оне који нису успели и који нас вуку у неуспех својим негативним мислима и ставовима. Да бисте живели као 1% морате игнорисати 99%. Престаните да слушате људе који доводе у
питање ваш циљ и напор који вас спутавају и секу вам крила.

Превише мислимо о томе шта други мисле, то нас оптерећује и кочи. Превише мислимо да ћемо бити прихваћени или да ћемо бити критиковани од стране других. Међутим, ово може често да нас заустави од тога да постигнемо своје циљеве. Уместо да се бавите тима, фокусирајте се на своје циљеве и напоре да их постигнете. Не заборавите да је најбитније да се ви осећате добро у својој кожи и да радите оно што вам одговара и оно што је потребно. Ви сте одговорни за себе и ви сами сносите одговорност за своје успехе и неупехе а не други.

Окривљавање других или околности за неуспехе

Увек је постојао изговор зашто нешто није успело. Ретко смо желели да признамо да је разлог зашто ствари нису функционисале због нас. Чим то променимо ми ондах мењамо живот.

Кад нешто крене наопако питамо себе: Шта сам урадио да изазовем ово? Шта могу да променим да би то било исправно? Које веровање треба променити? Коју карактерну особину треба поправити?

Почетнички начин размишљања

Некада смо желели да изгледамо паметно. Нисмо желели да кажемо „не знам“. Нисмо желели да постављамо питања. Нисмо желели да изгледамо глупо. Ово нас је спречило да учимо, да напредујемо и да се развијамо. Рећи да „не знам“ показује рањивост. Рећи да не
знам омогућава вам да научите. Постављајте много глупих питања и на крају нећете бити глупи.

Прављење планова уместо предузимања акције

Били смо мајстори у прављењу плана, у маштању. Савршена мапа пута ка циљу. Било је то савршено одлагање. Преварили смо сами себе да мислимо да напредујемо. Најбољи план је онај по коме предузмете акцију. Треба планирати тек мало даље од прве мале акције. Када почнемо треба да поченемо са брзом идејом о томе где желимо да идемо. Онда можемо да направимо разрађен план ако је потребно. Кључ је да само почнете. Само почни, касније планирај.

Понашам се као да ћу живети заувек

Бити млад, тешко је замислити несталност живота. Свака нова година би прошла и ви би имали исте циљеве и исте непостојеће резултате. „Ово је та година.“ Понашамо се као да ћемо живети заувек. Најефикаснији људи су они који могу да смање време између идеје иизвршења. Да знате да имате само 5 година живота, шта бисте радили са својим животом?
Путујемо светом? Поделите своје знање на мрежи? Изградити посао који чини свет бољим?

Избегавање нелагодности

Програмирани смо да избегнемо нелагодност. Али најбоље ствари у животу долазе из борбе. Живот је борба и врло често невоља – то треба прихватити. Будите добри у прихватању нелагодности и бићете добри у животу. Не можете избећи нелагодност, тешкоће, напор, умор, бол. Избор је да ли ћете изабрати нелагоду или она бира вас. Да ли бирате нелагодност изградње свог бизниса или нелагодност рада са по цео дан за другога коју мрзите? Нелагодност свакодневног вежбања или нелагодност због прекомерне тежине и немогућности да померате своје тело како желите? Нелагодност дисциплине или нелагодност кајања? Нелагодност напорног рада или мука беде?

Пустити его да диктира мој живот

Сва ова листа се своди на једну ствар. Его. Ствар која брине о мишљењу. Ствар која се плаши неуспеха. Оно што се плаши срамоте. Када свој его избаците из једначине, ништа није важно. Ко победи проклети его победио је себе и може да ради шта хоће. Без тога је он неуспешан без обзира на привидан успех.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас