Група конгресмена „тужила“ Вучића Бајдену

americki Kongres

Група америчких конгресмена, на челу са босанским и албанским лобистима, упутила је писмо председнику САД Џозефу Бајдену у којем се жале на политику председника Србије Александра Вучића, наводећи да су забринути за политичку ситуацију у Србији и утицај које би такво стање могло да има на Западни Балкан и Европу, преноси Танјуг.

У писмо које су потписали конгресмени: Раџа Кришнаморти, Ричи Торес, Дејвид Сислин, Јан Шаковски, Џејмс Мекгаверн, Џим Коста, Мајк Гигли апостррофира се потреба да се САД, како наводе, активније ангажују у сузбијању корупције у Србији, спречавању гушења слободе медија и организовању слободних и фер избора.

Они су позвали Бајдена да размисли о употреби извршне наредбе 14033, која подразумева „блокирање имовине и забрану уласка у САД за особе које утичу на дестабилизацију ситуације на Западном Балкану”.

Потписници наводе да би то било корисно, јер би се тиме подстакло, транспарентнија и одговорнија владу Србије, која поштује демократију, људска права и владавину права”,

Сви конгресмени потписници писма су чланови обавештајног или спољнополитичког одбора америчког конгреса , а истовремено су лобисти за бошњачке и албанске интересе.

Торес је познат као албански лобиста који се залаже за независно Косово, Мајкл Глиги је такође близак круговима албанске и бошњачке заједнице у Америци, а Дејвид Сислин као и Јан Шаковски су подржали резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас