Хиландар до краја године добија струју преко сунчевих зрака

Loza Sv. Simeona, Hilandar
Манастир Хиландар до краја године требало би да добије струју – произведену од соларне енергије. Света Гора нема прикључак ни на један енергетски систем, па се манастир служи агрегатима на дизел. Поред тога што ће сачувати природу, пројекат ће знатно побољшати услове живота монаха Свете српске царске лавре.
Пројекат израде хибридног система напајања и дистрибуције електричне енергије отпочет је 2016. године са идејом да се Хиландару омогући економичан, ефикасан, поуздан и еколошки чист извор енергије, који би имао равномерну доступност у свим деловима манастирског имања.
Са благословом патријарха српског Иринеја и игумана Хиландара архимандрита Методија тада је покренута добротворна акција за изградњу новог хибридног хиландарског енергетског система – ХЕС.
До покретања овог пројекта, Хиландар је енергију обезбеђивао искључиво директном потрошњом са дизел агрегата који, поред тога што испуштају знатне количине издувних гасова производе и јаку буку. Такође, услед константног коришћења често се кваре, што изискује додатна улагања.
Пројекат подразумева пројектовање, набавку и уградњу 6 трафо станица са 7 километара дистрибутивне мреже, поље фотонапонских панела, инвертера, батерија и и дизел агрегата. Назван је хибридним, јер кад не буде сунца, систем ће моћи да ради и на дизел гориво.
То ће смањити трошкове производње струје као и загађење манастира и околине, а у исто време поштовати одредбе Завода за заштиту културе Грчке.
Кључну улогу у овом пројекту имала је компанија „Имел“ уз чију је подршку одржано донаторско вече „Енергија за Хиландар“. Како у манастиру кажу, добротом власника и председника компаније, Слободана Урошевића и генералног директора Мирка Урошевића, прикупљена су значајна иницијална средства, а касније су их пратиле донације у новцу, али и услугама пријатеља манастира.
До краја године очекује се комплетан завршетак и пуштање у рад целокупног хибридног система напајања манастира струјом.
Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас