Хитлеровa освета Младој Босни

viber_image_2021-10-07_18-39-52-950

Лидер нацистичке Немачке Адолф Хитлер као поколон за свој рођендан добио спомен-плочу Гаврилу Принципу која му је послата из окупираног Сарајева, сведочи фотографија коју је објавио лист „Време“. Мртваце треба покопати, мисли Хитлер, а ова плоча којa слави слободу и немачко понижење сада је надгробна плоча њиховој земљи и њиховим сновима, наводи се у тексту „Времена“.

Београдски недељник „Време“ објавио је у фотографију лидера нацистичке Немачке Адолфа Хитлера како посматра спомен-плочу Гаврилу Принципу која му је послата из окупираног Сарајева.

На црно-белој фотографији коју је, како наводи Време, начинио његов службени фотограф Хајнрих Хофман, види се Хитлер и испред њега спомен-плоча с натписом „На овом историјском месту Гаврило Принцип навијести слободу на Видовдан 15. (28) јуна 1914“.

Гаврило Принцип, припадник организације Млада Босна, убио је 28. јуна 1914. године у Сарајеву аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију. Тај атентат послужио је Аустроугарској за ултиматум Србији и напад на њу чиме је почео Први светски рат.

Тврди се да је фотографија снимљена на Хитлеров рођендан, 20. априла 1941. године, у вагону специјалног воза „Америка“, који је у то време стајао на слепом колосеку пруге Беч-Грац, код места Менихкирхен.

Хитлеру је тада уручен рођендански поклон, „једини ратни трофеј раскомадане Југославије“, спомен-плоча Гаврилу Принципу донета из окупираног Сарајева, наводи се у тексту Мухарема Баздуља.

Нацистичка војска ушла је у Сарајево 17. априла 1941. године, а скидање плоче забележено је камером.

„Фирер је био срећан што му је његова војска из дела света који није вредан костију ни једног јединог померанијског гренадира успела да му на дар донесе једину ствар из те убијене земље која му нешто значи: плочу којом су у Сарајеву одали почаст Гаврилу Принципу“, наводи се у тексту.

Мртваце треба покопати, мисли Хитлер, а ова плоча коју су подигли да славе своју слободу и немачко понижење сада је надгробна плоча њиховој земљи и њиховим сновима“, пише Баздуљ.

Хофман је снимио више од два милиона Хитлерових фотографија, а у тим фотографијама огледа се Други светски рат из визуре немачког нацистичког вође.

РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас