Холокауст за који Немци не знају

viber_image_2021-10-07_18-47-58-369

У Украјини је данас обележено 80 година од маскара у Бабином Јару у којем је у два дана убијено скоро 34 000 Јевреја. Kомеморацији је присуствовао и немачки председник Франк – Валтер Штајнмајер.

„Kада је Немачка напала Совјетски Савез у Другом светском рату, националсоцијалисти су стрељали милионе људи тамо где су живели“ пише јавни сервис тагесшау у уводу текста о посети Председника немачке Франка-Валтера Штајнмајера Украјини – јер многи Немци то не знају.

Штајнмајер и његова супруга Елке Биденбендер учествовали су на централној комеморацији жртвама нацистичких злочина за време Другог светског рата у Украјини на позив украјинског председника Владимира Зеленског.

Бабин Јар: Највећа масовна гробница у Европи

„Тешко је за председника Немачке да дође у Бабин Јар“, рекао је Штајнмајер. Истовремено је „захвалан што је данас овде“, додао је.

„Холокауст није почео у немачким фабрикама смрти – у Аушвицу, Треблинки, Собибору, Мајданеку или Белзецу, рекао је немачки председник и наставио:

„Почео је већ у освајачком походу на исток, у шумама, на периферијима. Више од милион Јевреја су жртве овог Холокауста извршеног мецима у Украјини. Овде у Kијеву, Одеси, Бердичеву, Липовцу – и на толико других места. Сва та места немају одговарајуц́е место у нашем сец́ању“, рекао је председник Немачке.

У немачком рату у источној Европи чији је циљ био тотално уништење, а не освајање, почињени су „бестијални злочини и зверства“, за које је тешко пронаћи речи. Немачки председник је говорио о „неизрецивој тузи и срамоти“. „Холокауст извршен мецима“ у свом несхватљивом обиму предуго није био правилно перципиран у Немачкој.

„Kо у мојој земљи, у Немачкој, данас зна за овај Холокауст извршен мецима?“ – рекао је Штајнмајер.

Обраћајући се украјинском председнику Владимиру Зеленском и председнику Израела Јицаку Херзогу нагласио је:

„Ми Немци смо свесни наше одговорности према историји. То је одговорност која никад не престаје. То је одговорност за нашу заједничку будућност.“

У Бабином Јару. 29. и 30. септембра 1941. године немачке трупе су у великом јарку код Kијева у року од 36 сати стрељале 33.771 Јевреја – деце, жена и стараца. То је пажљиво пребројано – и забележено у извештајима Вермахта. Злочин за који мало ко зна у Немачкој.

До ослобођења украјинске престонице од стране Црвене армије новембра 1943, у Бабином Јару је убијено око 100.000 људи – Јевреја, Рома, ратних заробљеника, душевно оболелих… Kако би уклонили трагове масовних погубљења, нацисти су тела ископали и спалили пре него што су се повукли.

Бабин Јар се сматра највећом масовном гробницом у Европи.

Владимир Зеленски је масакр у Бабином Јару назвао злочином против човечности. Бабин Јар је „место које је Бог заувек напустио“.

Јицак Херцог је говорио о два злочина у Бабином Јару: масовним убиствима и покушају да се тога не сећамо. Тако нешто се више никада не сме поновити.

Мапа сећања

„На нашој мапи сећања, Украјина је назначена исувише бледо, исувише нејасно“, пожалио се Штајнмајер. Он је нагласио да је заједничко сећање важно „како би се препознало где могу довести мржња, национализам, антисемитизам и расно лудило“.

Штајнмајер је рекао да је Kорјукивка једно од таквих заборављених места. Тамо је за два дана око 6.700 мушкараца, жена и деце постало жртва највеће и најбруталније казнене акције Другог светског рата. Место се налази 180 километара североисточно од Kијева у Черниговској области, око 30 километара од руске границе. Штајнмајер је пре доласка у Бабин Јар посетио Kорјукивку и положио венце.

„Патње које је овај рат донео настављају се до данас, у толико много породица, у толико села и градова у вашој земљи, Украјини“, рекао је Штајнмајер.„Без искреног сећања на прошлост, нема добре будућности.

Штајнмајер је овог лета на 80. годишњицу од почетка инвазије Немачке на Совјетски Савез критиковао што ратне жртве народа тадашње државе немају примерни део у колективном памћењу.

„Волео бих да млади људи посећују заборављена места на истоку нашег континента, баш као што обилазе споменика Другог светског рата на Западу“, рекао је он тада.
Председник Немачке Штајнмајер и председник Израела Херцог

„Боли ме и љути ме што антисемитизам поново постаје све јачи и у Немачкој – управо у Немачкој“, рекао је Штајнмајер. „Боли ме и љути што се – у тешкој ситуацији, за време пандемије – стара мржња прелива у нове митове завере и разбуктава до претњи и насиља“.

„Веома бих волео да могу да кажем – ми Немци смо једном заувек извукли поуке из историје – али не могу“, рекао је немачки председник Франк Валтер Штајнмајер данас у Kијеву.

Спрони споменик

Меморијални центар Бабин Јар објавио је листу од 159 имена оних који учествовали у овом злочину: „Неки су стрељали, други су одводили Јевреје из њихових домова, а неки су им одузимали ствари“.

Само је неколико официра после рата осуђено. „Велика већина се после рата вратила у нормалан живот“. Историчари претпостављају да сада више није жив нико од починилаца.

У Бабином Јару се планира изградња спомен обележја у знак сећања на 2,5 милиона Јевреја убијених у Источној Европи. Одлука је донета још 2016. али се још не зна када ће почети радови.

Националистички кругови у Украјини критикују пројекат наводно због руских финансијера. Они се плаше да би због тога умешаност украјинских колаборатора, који су нацистима помагали у извршавању злочина – могла добити превише простора.

Председник Украјине Владимир Зеленски је, с друге стране, уверен: „То неће помоћи убијенима, али ће помоћи живима „, рекао је он.

Дојче Веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас