ХРВАТИ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ! ЉУДИ МАСОВНО БЕЖЕ ИЗ ЗЕМЉЕ! ЕВО И ЗАШТО

Фото: Скриншот

Како се Хрватска увођењем евра и високе инфлације суочила с новим поскупљењима, наметнуло се питање како ће се то одразити на исељавање људи из земље.

Ако млади с просечном платом од 1.000 евра не могу себи да приуште стан који по квадрату кошта две, три или више хиљада еура, нити су им доступни повољни станови за изнајмљивање, шта ће их онда задржати?

Какву корист имају предузетници од слободног тржишта ако нема потрошача и ако у земљи остане само мањина имућних и сиротиња?

У држави из које исељавање није заустављено, која муку мучи с несташицом радника и у којој ће ове године број рођене деце пасти испод 35.000, што је негативни историјски рекорд, никоме није паметно да прети новим поскупљењима или самовољом која није у интересу општег добра, пише Вечерњи лист, наводећи да прети нови талас исељавања.

„Колико год то политичари негирали, чињеница је да уласком у Шанген и увођењем евра постајемо још рањивији у односу на све оне негативности које су пре утицале на одлазак младих. То ће заједно с поскупљењима бити још један фактор за исељавање. Инфлација је висока, све се уздрмало, догађало се то и у другим земљама. Сада поновно постајемо гранични простор ЕУ те ћемо имати поприличан миграцијски притисак на Хрватску“, истиче демограф доц. др. сц. Стјепан Штерц, шеф Одељења за демографију и хрватско исељеништво Факултета хрватских студија.

Неки послодавци, забринути због демографске политике, звали су га на разговор јер су свесни проблема недостатка радника, а он им је рекао да се несташица радника неће решити само довођењем страних радника. Штерц тврди да је политички систем затворен и не уважава мишљење струке.

„Јефтина радна снага која долази у Хрватску ту практично егзистира и нема могућности веће потрошње, а с обзиром на старење хрватске популације, и та ће се потрошња смањивати, као и улазак средстава ЕУ у буџет. Све ће то имати озбиљне последице као резултат неозбиљног приступа демографској проблематици“, закључује Штерц.

Демограф академик Анђелко Акрап понавља да Хрватска нема демографску политику, која је кључна за опстанак земље, пише новинарка Вечерњег листа Дијана Јурасић.

ИЗВОР: ФЕНИX-МАГАЗИН, ХИНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас