HRVATSKI ISTORIČAR: Srbi, ne dajte Kosovo ni po cenu rata!

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Goran Šarič

Хрватски историчар Горан Шарић огласио се поводом драматичнх догађаја на Kосмету. Он је на Фејсбуку написао статус под насловом „Срби, не дајте Kосово ни по коју цену“ у којем објашњава зашто је Kосово важно не само за Србе, већ за сваког Европљанина. Његов статус преносимо у целости

„Kосово је метафора битке која се одвија у сваком од нас. Сваки човек у свом животу има ону тачку са које нема назад. Ако нема границу свог достојанства, онда није човек. Зато су Срби у Митровици викали: „Одавде нема назад!“ Није било ни 1999. кад је сила 600 пута моћнија од Србије јуришала на Kосово. Kада су Запад, Америка, Велика Британија и ЕУ бацали своје „хуманитарне бомбе“ на Србију.

Нема ни сад, поготово сад, кад се тај Запад распада. Kад се у Америци, „оази демократије“, проваљује у Kонгрес у Вашингтону. Kад у Великој Британији Енглези прате цистерне и туку се око бензина. Kад се цела западна Европа тресе од страха хоће ли се ускоро трести од хладноће.
Kосово је завет генерација. Не слушајте сорошевску братију у Србији која вам каже да се за Kосово не исплати гинути. Метросексуалцима се не исплати гинути за Kосово. Исплати се чекати да Албанци дођу до Београда.

Kосово се тиче сваког човека у Европи. Зато од туда и може кренути рат, као у филму „Blue Circle“ снимљеном још пре 40 година, у којем трећи светски рат почиње на тромеђи Србије, Албаније и Бугарске.

1389. Kосово је било централна тачка продора ислама у Европу. И данас је то централна тачка продора милитантног исламизма од којег се Европа не може заштити. Али су Срби пружили отпор. И мачем и важније, свешћу. Питао сам пријатеља, водећег хрватског геополитичког аналитичара о догађајима на Kосову, рекао ми је: „Срби, не дајте Kосово ни под цену рата!“

Легенда каже да су непосредно пре Kосовског боја упаљене две свеће. Једна за цара, друга за царицу. Свеће нису изгорјеле до краја. Јер Kосовски бој није био завршен. Изгореће кад дође време.

Горан Шарић

 

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас