Хрватски министар здравља дочекан звиждуцима и повицима „ИЗДАЈА“ због увођења ковид пропусница за здравствене раднике

zdravstveni radnici

ЗАГРЕБ – Министар здравља Хрватске Вили Берош, који је јутрос дочекан звиждуцима и повицима „издаја” здравствених радника, који протестују против увођења обавезних ковид потврда за здравствене раднике, изјавио је да су асимптоматски болесници опасност за здравствени систем и да су мере уведене да би се спречио улазак вируса у здравствени систем.

Он је упитао ко је против безбедности здравственог система и поручио да је то императив државе.

„Ово није максимална сигурност, али је оптимална у овом тренутку. Коначно, ове мере нису резултат мог рада, резултат су рада струке, струка је дала препоруке, а искуство у Европи то оправдава. Пре доношења мере су извршене консултације са стручњацима и они сматрају да је заштита здравља изнад свега”, рекао је министар, пренели су хрватски медији.

Министар ја казао да се лично изборио да тестирања запослених у болницама и социјалној заштити буду бесплатна и да ће тако бити до краја године, преноси Танјуг.

Директор КБЦ-а Загреб, Анте Ћорушић тврди да један део учесника протеста нема везе са том медицинском установом.

„Ако се упоређујемо с другим државама, још смо и благи. Не видим разлога оволиком бунту”, рекао је Ћорушић.

Хрватска ће од сутра захтевати од свих запослених у здравственом систему и установама социјалне неге да покажу Ковид-19 пропусницу, као и посетиоци и пратња пацијената, најавио је министар здравља Вили Берош.

„Пацијентима остају исте мере као и до сада. Онима којима је потребна хоспитализација или диагностичко-терапијски захват, потребан им је доказ о имуности на Ковид-19 или негативан налаз теста”, саопштило је Министарство здравља.

Берош је рекао како ће се тиме у што је већој могућој мери заштитити сви пацијенти и сви запослени.

„ЕУ дигиталне Ковид-19 пропуснице, као и негативни тестови, само су средства у остварењу тог циља”, рекао је Берош, јавила је Хина а преноси Танјуг.

Он је додао да сигурносне мере имају привремени карактер и да ће трајати све док траје опасност од продора вируса у здравствени систем.

Министар је напоменуо како „ и сами можемо утицати на дужину трајања ових мера ако сви заједно подигнемо ниво вакцинисаности у Хрватској, која је око 54 одсто”.

„Примери земаља које су то учиниле доказују да је то исправан пут”, рекао је он.

Политика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас