Хрватски обавештајци објавили како виде „српски свет“

image_2021-09-28_214734

Хрватска Сигурносно обавештајна агенција (СОА) у свом последњем, седмом извештају за јавност, тврди да промовисање „српског света“ додатно дестабилизује „осетљиве односе“ у региону.

У извештају објављеном на интернет порталу СОА наводи се да „поједини носиоци државне политике у Србији промовишу концепт „српског света“ као јединственог српског политичког народа, односно јединствене политичке и државне заједнице свих Срба на југоистоку Европе у којој сви Срби треба да следе један политички смер, онај службеног Београда“.

„Промовисање оваквих идеја с врха власти у Србији додатно дестабилизује осетљиве међунационалне и међудржавне односе на југоистоку Европе, посебно према БиХ и Црној Гори“, наводи се у извештају.

Када је реч о Хрватској, СОА каже да је она „сигурна и стабилна демократија“, али истовремено упозорава на растући екстремизам и радикализам додатно подстакнут пандемијом ковида-19.

Указује се и да су у хрватском југоисточном суседству активни незападни актери, а реформе за достизање европских стандарда, кажу, споро напредују.

Закључује се да је Западни Балкан и даље оптерећен недовршеним процесима стабилизације и нерешеним међудржавним и међунационалним питањима, уз тешкоће везане за, како се наводи, исказану намеру за европским интеграцијама због недовољно спроведених реформи.

„Неповољни политички и економски услови стварају подлогу за јачање радикалних и екстремних тенденција, као и друштвених расцепа у тим крхким друштвима, док друштвене и међунационалне тензије могу довести до међусобних напетости и инцидената, посебно у срединама у којима постоје нерешени међунационални односи“, наводи се у извештају.

Политичке прилике у БиХ и даље обележава унутрашња политичка нестабилност узрокована првенствено различитим погледима конститутивних народа око будућег уставно-правног уређења БиХ.

„Непостизање српско-албанског договора око Косова и даље доприноси нестабилности у региону, а посебну неизвесност на Западном Балкану узрокује друштвени расцеп у Црној Гори у којој значајан део политичке моћи заузимају странке са анти-НАТО, просрпском и проруском оријентацијом насупрот тзв. суверенистичке прозападне опције“, наводи се у извештају СОА.

Током 2020. године Центар за кибернетичке технологије СОА потврдио је „12 државно спонзорисаних кибернетичких напада на циљеве у Хрватској“, али није наведено из којих држава они долазе.

„Ти напади су усмерени према пажљиво одабраним циљевима, који су претходно добро проучени, а извршавају их државно спонзорисане кибернетичке АПТ (Advanced Persistent Threat) групе које су уско повезане са сигурносно-обавештајним системима појединих држава“, наводи се у извештају, преноси Танјуг.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас