Игор Јарамаз: Зашто је потребно да се санкционишу Грухоњић и Ана Лалић

Foto: Promo
Igor Jaramaz  @IgorJaramaz
Кривично санкционисање говора мржње 

@DinkoGruhonjicи Ане Лалић Хегедиш коју подржавају српска  јавност и Кривични законик (чл. 317) а опиру јој се Вучићеви и западни центри моћи, никако не може представљати прогон политичких неистомишљеника због вербалног деликта. Слобода говора, макар изван  (мада је тамо пракса образовања, корпорација и јавности супротна) јесте ограничена говором мржње.

Где почиње говор мржње престаје слобода говора. Дефиниција говора мржње јесте флуидна али зарад једнакоправности предлажем да се угледамо на одређење говора мржње по судској пракси по Закону о забрани дискриминације и Закону о родној равноправности. Граница између слободе говора и говора мржње у случају националних, сексуалних, верских и родних мањина нека нам послужи и за Србе и православље.

Фигуративно гледано, ако сте у дилеми, замените Србе са Хрватима, Бошњацима, Јеврејима, Албанцима, ЛГБТ, женама или православље са исламом, јудаизмом или римокатолицизмом, ако вам је нелагодно да изговорите замењено јер бисте испали шовинисти то значи да је оригинална изјава о Србима/православцима исто толико шовинистичка.

Друштво које почива на таквом принципу је истински равноправно и једнако. У њему је толеранција према мањинама на највишем нивоу јер немате већег камена раздора од неправедног законског третмана једне групе људи, зато и постоји забрана дискриминације.

Друштво у коме дивљење геноциду и претња пренаменом/рушењем туђих богомоља нису политички ставови (већ судски предмети) има прилику да се подробније забави истинским друштвеним бољкама.

Поред саме Србије, оваква мера би унапредила стабилност и толеранцију у региону. Сваком геноциду, етничком чишћењу и масовном кршењу људских права је претходила дехуманизација циљне групе. Супротно општем патриотском месту ја не верујем да је ово припрема за обесправљивање Срба под управом Београда. Нити могу рећи, као неко ко се научно и политички бавио правима Срба у региону, да се осећам угрожено као Србин или православац у Србији.

Поменути говор мржње пак служи као одашиљач за околосрпске национализме – албански, хрватски, бошњачки и, до недавног развојачења, црногорски. Аутори овавких изјава се обраћају региону у коме нормализују, институционализују и легализују говор мржње према Србима јер се легитимишу као грађани Србије а неки чак и као Срби, који ни по чему нису санкционисани ни у самој Републици Србији. То служи дехуманизацији Срба и масовној мобилизацији несрба за кршење људских права Срба у региону супротно законима, уставима и међународним обавезама тамошњих правних режима.

То затим у нашем друштву изазива реакцију и уместо да се бавимо одговорношћу изабраних политичара, пропадањем животног стандарда, бриселским преговорима или насиљем у друштву, ми остајемо вечни таоци 40-годишње покварене плоче доказивања да су Срби људи попут свих осталих Балканаца који поседују истоветна права и интересе. Све због тога што наша политичка власт, зарад лично-интересних релација са западним центрима моћи, бира да опструише судску примену позитивног права и тиме нарушава правну државу као и принципе толеранције на које се декларативно позивају представници западних друштава.

Казните их и пошаљите поруку нашем друштву али још битније целокупном региону шта је прихватљиво, толерантно, парламентарно, демократско понашање у ово доба свеопште релативизације и девалвације цивилизованости. Учинићете добро и праведно дело чије дивиденде ће убирати будући нараштаји овог напаћеног полуострва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас