Игуман манастира Туман Димитрије: Чији ћемо глас да чујемо ако не нашег патријарха?! (ВИДЕО)

Dimitrije2

Гостујући у емисији „После ручка“ на ТВ Хепи, игуман Манастира Туман Димитрије Плећевић осврнуо се на трагичне догађаје који су задесили Србију и истакао да је улога Српске цркве сад од пресудног значаја.

Игуман Димитрије се посебно захвалио бризи патријарха српског Порфирија, који је пружио утеху породицама настрадалих и запалио свећу пред школом у којој се десио нечувени масакр.

 

–  Црква позива на међусобно трпљење, на љубав, на толеранцију, на праштање, на разумевање једни других. То је врло важно напоменути. Чији ћемо глас да чујемо и чији смо глас слушали кроз историју него наших светих владара, наших светих патријараха. Ко ће у Србији данас мудрије и паметније да збори и ко је више распет данас на крсту страдања са овим народом него српски патријарх? Не само као поглавар цркве и епископ овога града, него као неко ко заиста састрадава са тим народом. Неко кога сте видели када се народ окупио да ода почаст деци у школи, неко кога сте видели пред том школом, неко ко је загрлио и мајку и баку те страдале деце. То је и улога и значај и служба српског патријарха и свакога од нас у овој мантији али наше је пошто је он први међу нама да му помогнемо и да га подржимо зато што патријарх некада мора да се обрати са тугом али и са опоменом. – рекао је игуман Димитрије.

Игуман манастира Туман је додао да ако црква ућути и престане да врши своју јеванђеоску мисију, онда она заправо и не постоји.

– И зато хвала патријарху који се пре свега моли Богу за нас и хвала му што је ту са нама и хвала му што је увек уз народ. Велика је и страшна слика да видите сагнутог патријарха, који испред школе где су деца страдала приноси свећу као симбол његове али и молитве цркве за ту децу. – закључио је игуман Димитрије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас