Интерпол расписао црвену потјерницу за Фикретом Абдићем

Fikret Abdic

Ова информација је потврђена за сарајевски портал Фактор.ба, а како су навели, потјерница је расписана на захтјев Интерпола Загреб и прослијеђена је полицијским агенцијама од којих се тражи његово хапшење

Kако је потврђено том порталу из једне од полицијских агенција у БиХ, Абдића хрватске власти траже због кривичног дjела злоупотребе положаја или овлаштења.

Подсјетимо, још у вријеме кад је Абдић у затвору у Пули служио казну затвора због ратних злочина, хрватски медији објавили су да је Државно одвјетништво Републике Хрватске (ДОРХ) против њега и његовог сина Ервина подигао оптужницу због злоупотребе положаја или овлаштења.

Том оптужницом теретио се да је 27. јануара 2000. године у Ријеци, као директор једнога трговачког друштва из Ријеке, како би се домогао куће и градилишта у Волоском у власништву тог друштва, уз помоћ сина Ервина Абдића саставио фиктивни уговор о зајму са споразумом о преносу права власништва.

У том је уговору неистинито наведено да је Абдић као физичка особа 31. децембра 1997. својој фирми коју је неовлаштено заступао Ервин Абдић позајмио 600.000 куна, извијестио је тада ДОРХ.

Тај је новац даље фиктивно позајмљен другом друштву уз заложно право на кући и градилишту у Волоском па је тако Фикрет Абдић постао фидуцијарни власник тих некретнина, вриједних око два милиона куна, а на штету друштва из Велике Kладуше, власника ријечке фирме којој је Абдић био директор.

Истом оптужницом теретио се и да је у мају 2005. године опуномоћио Ервина да потписује уговоре о кредиту с овршном клаузулом за заснивање заложног права на свим некретнинама у власништву ријечке фирме у којој је Фикрет Абдић био директор и још једне карловачке фирме. Тако је Ервин успио добити два милиона куна кредита од једне банке у Загребу заложивши четири куће и двориште у Ријеци у власништву фирме из Велике Kладуше.

Он је за ова ђела неправоснажно ослобођен 2015. године, али је Врховни суд Хрватске ту пресуду укинуо 2019. године и наложио да суђење крене испочетка.

Абдић је 2002. године на Жупанијскоме суду у Kарловцу осуђен на 20 година затвора због ратних злочина у Босанској Kрајини, а 2005. хрватски Врховни суд му је смањио казну на 15 година.

Након што је издржао двије трећине казне пуштен је на слободу, након чега се вратио у БиХ и побиједио на изборима за начелника Велике Kладуше, преноси Фактор.

(Фактор)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас