Истина о томе како су муслимани почели рат у Сарајеву

Како се Србима намеће кривица за почетак рата у БиХ или се вода мути око одговорности СДА и Изетбеговића за почетак рата важно је рашчистити питање шта се заправо дешавало у предвечерје рата. Те 1992.г. тадашња милиција је била увелико злоупотребљавана од стране превасходно осионе СДА, која је силом кадрирала кадрове у МУП-у диљем БиХ. Такође, СДА тада преко свог јастреба и потоњег криминалца Алије Делимустафића министра МУП-а, подиже резервне саставе милиције диљем земље и у исте трпа своје припаднике Патротске лиге, те тиме терористе претвара у легалну наоружану силу.

Специјална јединица МУП СР БиХ са базом у Кртељима је била састављена са 35% Срба, око 20 % Хрвата и остало су били Муслимани. Терористичка СДА осионо преко својих кадрова злоупотребљава ову јединицу искључиво да би малтретирала Србе. Стално су слани у акције на куће и предузећа Срба, а познати су силеџијски батинашки наступи јединице у аферама Фоча-транс, у Гацку, у Елваку Бјељина…

Слика

Ове злоупотребе су превршиле мјеру и српски кадрови су се побунили против акција по наредби СДА. Временом се односи све више затежу да би у марту и априлу 1992.г. кулминирали. Због тензија међу припадницима МУП по националној основи долази се у фазу преговарања и договарања. Према постигнутим договорима са политичким структурама осталих народа, требало јe да се МУП СР БиХ мирно подијели, и то тако да дио Муслиманског МУП-а остане у згради Федералног МУП-а, хрватски да се измјести у простор Центра СБ Сарајево, а за сједиште српског дијела одређен је простор Школе МУП-а на Врацама.

Слика

Тај договор је аминован и испрецизиран 4. априла 1992.г. Исту ту вече 4./5. априла 1992.г. Зелене беретке и Патриотска Лига, уз помоћ муслиманских милиционера и аминовање Алије Делимустафића нападају све објекте МУП-а у Сарајеву са циљем да их заузму и преузму команду у име СДА и Муслимана.

Том приликом у Станици ЈБ у Новом Сарајеву, након малтретирања и мучења, свирепо убијају српског милиционера Перу Петровића, само јер је Србин. Према наредби некадашњег судије Момчила Мандића, а тадашњег замјеника министра МУП-а, Миленко Каришик је следећег дана 5. априла са српским дијелом специјалне јединице (36 људи) кренуо да се усели по договру у објекат Ф у Школи Мупа на Врацама.

Требали су да се јаве тамо Млађену Мандићу тадашњем начелнику школе МУП-а. Кад су кренули звали су Млађена, али им се овај није јавио што им је било сумњиво, те су кренули на Враца са опрезом. Кад су пришли објекту на њих се отвара жестока ватра из школе као и из насеља Шанац и са Грбавице и околних објеката. Упали су у засједу.

Засједу су претходне ноћи по наредби из СДА поставили и припремили директор школе Хусеин Балић са Термић Џевадом, који је био школовани војни кадар. У засједу су ангажовали око 170 муслиманских и хрватских курсиста. Дјецу, средњошколце, њих неколико стотина нису пустили кућама по договору, него су их оставили у интернату. Том приликом у засједи погибају два специјалца: Милорад Пупић и Миле Лиздек, а рањени су: Миодраг Репија и Душко Јевић.

СликаСлика

Каришикови момци ипак успјевају да савладају терористе у униформама МУП-а и да заузму објекат школе, а да при томе нису убили ни једног јединог човјека међу усташко-џихадским снагама. Организаторе засједе су похапсили и спремили на Пале на крим-обраду, а дјецу су распустили из школе.

Током тих догађаја у ТВ студију Јутела били су Драган Викић и Кемал Адемовић који су по инструкцијама СДА у програму уживо ширили пропаганду о нападу на школу, бацачима и другим чудима а говорили си и о стотинама мртвих итд.

Истовремено су издали наређење Зорану Чегару да са остатком специјалне јединице нападне своје дојучерашње колеге у школи на Врацама. Међутим Срби видјевши куд све иде испослују асистенцију ЈНА која пошање на Враце два тенка и транспортере, те тиме спријече напад. Након окончања и заузимања школе, те предаје око 180 терориста са аутоматским пушкама и снајперима у школи, Миленко Каришик се јавио у програм Јутела гдје ја јавно изнио шта се дешавало и побио лажи усташко-џихадске, и позвао да у школу дође телевизија да све сними и објави.

Тад је ратни злочинац Драган Викић рекао „да ће историја судити о догађајима“, и судила је, историја је показала да је све била лаж и да нико није нпао школу нити да је ико тамо убијен од затечених у школи. То њих ни дан данас не спречава да шире исту лаж коју су и тад имали припремљену за пласирање, те отуда и данас нам пласирају лажи о наводној опсади и почетку исте 5. априла 1992.г.

Од ове групе специјалаца са Миленком Каришиком, касније је на Врацама у току рата настала моћна српска Специјална бригада полиције МУП-а Републике Српске.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас