ИСТОРИЧАР ДЕЈАН ДОШЛИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ПРИЈЕДОРУ

Приједор

“Идеологија краља Твртка И Kотроманића”, назив је предавања које је вечерас у Приједору одржао Дејан Дошлић, виши асистент на Филозофском факултету у Бањој Луци на Одсјеку историје.

“Твртко Kотроманић је једна од најзанимљивијих личности српске историје, која се помиње и данас. Овај пут говорили смо о његовој повезаности са династијом Немањића, чији је он потомак, по крвној линији. И управо његово крунисање за краља Срба и Босне, дакле сам концепт круне, судубог вијенца јединог таквог познатог у историји крунисања, почива на легитимитету династије Немањића”, истакао је Дошлић.

Ово предавање је одржано у организацији Неформалне групе грађана “Самопоштовање” из Приједора.

“Дејан је најпозванији у РС да говори о поменутој теми, а свједоци смо да краља Твртка својатају сви народи на простору БиХ, па и шире, не онако како се он сам представљао, из којег је народа, којим народом је владао и тако даље. Ту су наравно и други извори који говоре о етничком идентитету државе Kотроманића, која се касније развила до Kраљевине која ће први пут ујединити српски народ у средњем вијеку са обје стране Дрине”, рекао је Борис Радаковић, члан “Самопоштовања”.

Предавању је присуствовао и замјеник градоначелника Приједора, Жарко Kовачевић који је овом приликом истакао да подржава рад чланова “Самопоштовања”, који према његовим ријечима, ђелују не из интереса, већ из убјеђења.

козарски вјесник 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас