Историја Срба: Читајте, изроди са Цетиња!

Cetinjski manastir
“И саздах храм на мјесту званом Цетиње, у славу и хвалу Госпође Матере Божје, у име Њеног Рожденства и манастир при Њој створих за упокојење мисли, али и МИТРОПОЛИЈА ЗЕТСКА да буде ту ако буде по вољи милостивој Госпођи.

(Године 1482., писа се мјесеца јануара 4. дан на Ријеци…)”
—господар зетски Иван Црнојевић.

Нека јави неко домаћим изродима на Цетињу шта је рекао онај ко је подигао Богородичин цетињски манастир и коме тај манастир припада.

Подсећамо, господар Иван Црнојевић, оснивач Цетињског манастира, је изданак старе српске владарске породице Црнојевића, потомака Немањићког властелина Ђураша Илића. Ђураш, од кога директно потиче ктитор Цетињског манастира Иван Црнојевић, се први пут помиње 1326, у пратњи српског Светог краља Стефана Дечанског (1322-1331), као челник.

По Ђурашу који је службовао уз краља Стефана Дечанског, та породица се најпре звала Ђурашевићи, а видимо их и као Гојчиновићи и Калођурђевићи.

Један од потомака Ђураша Илића био је и Црноје Ђурашевић, а његови потомци су се презивали Црнојевић—Ђурашевић, да би на крају остало само Црнојевић. У историјској документацији, а због тадашњих језичких конструкција, презиме Црнојевић се записује још и као: “Цьрноевићь” (као што је то на печату Иван-бега), “Чрноевићъ”, “Чрноевичь”, “Черноевичь” и “Чарнојевић”.

Патријарх српски Арсеније III Црнојевић “Чарнојевић”, родом из Бајица код Цетиња, такође потиче из породице оснивача Цетињског манастира Ивана Црнојевића.

Да ли има неког коме није јасно коме припада ова српска светиња?

Историја Срба

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас