Из Русије стигао дар који ће штитити српски народ

Screenshot_9

Сусретом српских и руских иконописаца и заједничком уметничком радионицом иконописања и фрескосликарства Руски дом у Београду обележава велики јубилеј – осам векова од рођења светог руског кнеза Александра Невског. Из Русије је тим поводом у Србију стигао и драгоцени дар – четири иконе које ће красити српске православне храмове.

Форум који је организован у сарадњи с Россотрудничеством окупља најбоље сликаре, иконописце, фрескописце и рестаураторе из Русије и земаља Балканског полуострва.
Поред делегације сликара и рестауратора из Русије и Србије, на скупу учествују и гости из Румуније, који су у прилици да овде у Београду размене искуства о пројектима обнављања и осликавања православних храмова, каже у разговору за Спутњик саветница руководиоца Россотрудничества Нармин Ширалијева.

Учесници форума ће представити своје уметничке радионице и карактеристике својих националних школа сликања, а радови који буду настали током мајсторске радионице биће предати Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Александар Невски као заштитник српског народа

Према речима Нармин Ширалијеве, руски уметници су у Србију донели на дар четири иконе, освештане у Сретењском манастиру. Највећа међу њима је икона светог кнеза Александра Невског, која ће овог викенда бити предата новом Храму Александра Невског у Бањалуци.

Ауторка ове иконе је руска уметница Ана Иљина, која је Александра Невског представила као будућег заштитника српског народа у Бањалуци.

Нармин Ширалијева истиче да је Александар Невски једна од најважнијих личности у дугој и бурној историји Русије, благоверни кнез ког поштује Руска православна црква и који је дао велики допринос формирању руске државности.
„Његова политика је била мудра, стабилна, а он је одано и доследно служио свом народу. Александар Невски је успео да успостави равнотежу штитећи Русију мудром дипломатском политиком према суседима с Истока и одржавајући дијалог са Западом. Истовремено, успео је да одбрани и сачува идентитет православља“, наглашава Нармин Ширалијева.

Према њеним речима, културне везе Русије и Србије су веома разноврсне и разнобојне – то су и музика, и позориште, и филм, али су сликарство, рестаурација и мајсторство иконописања посебно важна спона.

Нармин Ширалијева је као посебно занимљив део програма у Руском дому издвојила осликавање велике фреске на платну, у којем ће заједно учествовати руски и српски уметници.

Фреска светог руског кнеза на дар Србији

Руска сликарка Ана Иљина је током радионице почела да осликава нову фреску, која такође представља Александра Невског. Његов лик је представљен у стилу руског иконописања из 12. века, каже уметница у разговору за Спутњик.
Свети кнез је, како објашњава Ана Иљина, представљен у палети земљаних и златастих боја, уз плаве и црвене тонове, носећи заставу на којој је исписано његово име и која симболизује његову снагу.

Испод њега је водени ток који симболизује реку Неву, бојно поље на којем је однео победу, а читава композиција обликује велики крст који наглашава његову благоверност.

„Срећна сам што ће ова слика остати у Србији као мој дар српском народу“, каже Ана Иљина.
Уметница каже да веома поштује српску монументалну уметност, те да је још 1997. године била у прилици да се први пут упозна са српским стилом иконописања.

„Била сам задивљена, проучавала сам је дуго, а једно време сам и сликала у том стилу. Руска школа иконописања одликује се земљаним бојама, док у српској доминирају боје сложене по контрасту. Ви сликате у три димензије, док су код нас иконе више усредсређене на атмосферу и често можда и нису прецизне у цртежу, али су увек врло интересантне и необичне. Француски импресионисти су се одушевљавали руским иконама, односно њиховом душом која као да је ухваћена у лету“, оцењује наша саговорница.

Скуп у руском дому ће трајати два дана, а потом ће делегација руских уметника, заједно са свештеником Сретењског манастира из Москве, посетити Бањалуку.

Нармин Ширалијева је истакла да ће се пројекат који је зачет у Руском дому наставити кроз даљу сарадњу уметника, са идејом да у будућности заједно учествују у осликавању православних храмова.

 

 

rs.sputniknews.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас